Оптична илюзия скара жестоко мрежата

Тестът за контрастна чувствителност измерва доколко очите различават светлината и тъмнината

Удивителна оптична илюзия, публикувана в социалните медии, предизвика буря от негодувание в мрежата, тъй като хората спорят какви числа всъщност са изобразени там.

Изображението представлява число, вградено в черен и сив кръг на ивици, което наистина е изпитание за очите.

Изображението съдържа и ленти, подредени в неправилни спирали, което прави задачата за определяне на числото още по-трудна. Ето защо потребителите са силно разделени по отношение на броя на цифрите.

Въпреки множеството противоречиви отговори, някои групи хора са единодушни. Някои от тях казват, че единственото число, което виждат, е 528, скрито под черно-белия лабиринт. Други са видяли 45283.

Обаче тези отговори са грешни. Оказва се, че правилното число, скрито под лентите, е 3452839.

Илюзията заблуждава зрението, като играе с контрастната чувствителност. Това е важен показател за зрителната функция, който ви позволява да виждате правилно разликата между обектите и това, което е на заден план.

Контрастната чувствителност се различава от остротата на зрението, която измерва колко ясно е зрението на определено разстояние.

Високите пространствени честоти създават детайлни характеристики, като например остри ръбове, черти на лицето и други подобни.

Ниските пространствени честоти са по-скоро като груби изображения, при които можете да видите общата форма на нещо, но не и подробните характеристики.

Тестът за контрастна чувствителност измерва доколко очите различават светлината и тъмнината, което е много важно например при шофиране през нощта.

В това изображение, от друга страна, всички числа са на едно ниво, а всички завъртулки са на друго ниво.

Хората с по-високо ниво на контрастна чувствителност би трябвало да могат да получат по-добра представа за истинското число, а тези с най-високо ниво могат дори да идентифицират всичките седем цифри наведнъж.

източник: blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

Тази 10-секундна слухова илюзия става все по-шантава с всяко ново слушане

Поредната оптична илюзия – открийте собственика на мечката

Тази оптична илюзия изчезва, ако се вгледате в нея достатъчно дълго

Игри на разума: Нашият живот е илюзия?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.