Откачените морални ценности на първите заселници в Америка

1692 г., в съдебната зала настава хаос по време на процеса на вещица Източник: Getty Images

1692 г., в съдебната зала настава хаос по време на процеса на вещица Източник: Getty Images

През 1704 година малката Юнис Уилямс, една от първите английски заселници в Америка, е отвлечена от индианци. След премеждия, достойни за роман или пълнометражен филм, баща ѝ успява да я намери и освободи, но момичето категорично отказва да се завърне в колонията.

Тя обяснила, че животът при индианците е много по-хубав.

Историята е показателна, че животът на първите заселници в Северна Америка бил много труден и Юнис не била единствената, която се е чувствала така. Основната вина за това обаче не била на недоимъка и тежките климатични условия, а на моралните ценности на първите заселници – пуританите.

Така например на неженените мъже им трябвало специално разрешение да влязат в градовете. Мъжете, които нямали съпруги, били смятани за опасност. За да влязат в някой град, те трябвало да получат разрешение от местния свещеник и от кмета.

Коледа и Великден – строго забранени

За пуританите, заселили се в Америка, християнските празници, отбелязващи раждането, смъртта или възкресението на Исус, били забранени, а всеки, който ги чествал, бил белязан от общността като богохулник. Всеки набеден с този епитет бивал отлъчван от общността, а са известни и случаи с наказания, довели до осакатяване и дори смърт.

Прелюбодеянието се наказвало със смърт

Едно от най-тежките престъпления в Пуританска Америка било прелюбодеянието. Наказанието за него можело да бъде дори и смърт. На мъжете им се разминавало основно с мъмрене, но жените били подлагани на истински гонения. Обикновено те трябвало да носят на роклите си алена буква А, което се смятало за огромен срам. Те били и публично бити, а понякога наказвани със смърт чрез обесване. Абсурдът бил толкова голям, че жените били наказвани дори и ако станели жертва на изнасилване.

Друговерството се наказвало със смърт

Всеки, който не споделял вярванията на пуританите, бил преследван от закона и екзекутиран. На смърт били осъждани и последователите на другите течения в християнството. Пуританите най-много се стараели в намирането и убиването на всички квакери, живеещи в земите им само защото последните вярвали, че Божията благословия е по-важна от Първородния грях.

Приликата с животни се наказвала със смърт

Днес приликата между собствениците и домашните им любимци е нещо, което е приемано за сладко и естествено. В Пуританска Америка това носило смъртна опасност за стопаните. Показателен е случаят с Джордж Спенсър, разиграл се през 1699 година. Той бил фермер на средна възраст, плешив и едноок. Имал нещастието обаче да притежава еднооко прасе, което малко наподобявало на него. Съседните му го обвинили, че прави секс с прасето и Бог го е наказал за това. Съдът го определил за виновен и Спенсър бил обесен.

Пропускането на неделната служба водело до наказание

Всеки, който пропускал да посети църквата в неделя, се наказвал с публичен бой с камшици.

Morkadis

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Опасен ли е Ватиканът за света? Обвиняват църквата за множество убийства, включително на Линкълн и Кенеди

Най-ужасният лов на вещици е бил в Испания, не в Салем

Любопитни факти за древните жени, които няма да прочетете в учебниците по история

Сексът през Средновековието

8-те най-скандални папи в историята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.