Откачените оръжия на нацистите (част 2)

Wunderwaffe. Дори оригиналният германски термин (оръжие-чудо) звучи положително и приятно. Ужасяващите и често свръхамбициозни оръжия, към които нацистите прилагат този термин обаче съвсем не са били приятни.

От оръдия до ракети и танкове, нацистите са мечтаели за толкова невероятни и опустошителни оръжия, че едва ли друг би могъл да ги измисли.

Историята е можела да изглежда доста различно, ако нацистите са били имали възможност да завършат тези оръжия или да ги въведат в масово производство.

Танк топка

2

Докато много теоретични оръжия на нацистите са проучвани и обсъждани до смърт, Kugelpanzer е уникален с това колко малко се знае за него.

Името означава „танк топка“, което е общо взето всичко известно за него. Без документация и с изкормени вътрешности, когато руснаците намират модела в края на войната, Kugelpanzer остава мистерия и до днес.

Вземайки предвид размера и малкия двигател, може да се каже почти сигурно, че е бил безпрецедентно лек разузнавателен танк. Вероятно нацистите не са го харесали и са го изпратили на японците, които са го използвали в Манчурия, където е открит от руснаците.

Най-тежкия танк, създаван някога

3

Освен най-голямата артилерия и най-големият безпилотен самолет, нацистите строят и най-тежкия танк в историята. Кръстен Panzerkampfwagen VIII Maus (Мишка), този гигант е тежал 188 тона, почти колкото два сини кита.

Само два модела са били почти завършени, преди руснаците да стигнат до завода. Съюзниците са имали късмет, че Мишката не е влязла в бой: огромният размер и чудовищно оръдие са щели да позволят на танка да унищожи всяка една машина от повече от 3км.

Комета

4

Още един брилянтен, но пълен с недостатъци нацистки самолет, който е първият и единствен с ракетен двигател, влязъл в употреба.

Morkadis

Двигателят на Кометата му позволил да счупи рекорда за скорост, като достигнал 1125км/ч при изпитателен полет през 1944г. С такива възможности самолетът е можел буквално да обикаля в кръг около обикновените самолети, използвани от останалите армии през войната.

Но недостигът на специалното гориво, нужно за такъв самолет и нацистката инфраструктура тогава не дали възможност на проекта и той бил спрян след производството на около 370 машини.

Ракетата Америка

Сред най-успешните разработки на нацистите е серията ракети Агрегат. Най-голям хит са през 1944г, когато е завършена Агрегат 4 (А4), първата далекообхватна балистична ракета.

Но следващите ракети от серията, макар така и да не са завършени, са били още по-амбициозни. Може би най-страшната от тях е била планираната А9 Америка – 20-метрова ракета, която е щяла да лети с 4300км/ч и да позволи на Германия да атакува източните САЩ.

Въздушен таран

5

Към края на войната нацистите имат голям проблем (е, не само един): съюзническите бомбардировачи редовно разтърсват германските градове. Хрумнало им шокиращо решение: да използват специални самолети тарани, с които да разбиват бомбардировачите.

Таранът Цепелин е бил проектиран точно за тази цел. С крила със стоманени кантове и специален нос, самолетът щял да се врязва директно във вражеските бомбардировачи и да ги сваля, оставайки невредим.

Подобно оръжие може би е щяло да помогне на нацистите и прототипи са поръчани, само че Съюзниците бомбардират завода, унищожават плановете и изпращат проекта в историята.

Мамут

Най-амбициозният самолетен прототип на нацистите е Junkers Ju 322, известен като Мамут. С размах на крилата повече от 60 метра, транспортния хидроплан бил внушителен.

Освен с размера си, Мамут впечатлявал и с това, че бил направен изцяло от дърво, но въпреки това можел да носи 10 тона. През 1941г прави сравнително успешен изпитателен полет, но проблеми със стабилизацията и кацането принуждават нацистите да се откажат от производството му.

Вампир

6

Инфрачервена оптика, позволяваща точна стрелба през нощта – Вампир е можел да се окаже доста полезен за нацистите.

Много от тези оптики са били използвани към края на войната. Има данни за снайперисти и дори картечари, които са използвали Вампир. Като много от проектите на нацистите обаче, този също идва твърде късно и не получава шанс да покаже пълния си потенциал.

Дракон

7

От пушки до ракети и отвъд, шокиращо е колко много технологии, които днес приемаме за даденост, всъщност идват от нацистите. Така е и с хеликоптера.

През 1936г германският инженер Хайнрих Фок успешно тества първият функциониращ и практичен хеликоптер, Flocke-Wulf Fw 61. Три години по-късно той пуска прототипа на много по-големия и амбициозен модел Fa 223 Dragon.

Със страшната за онова време скорост от 160км/ч и капацитет 900кг, Дракон изглежда щял даде голямо предимство на нацистите, които вече били доста по-напред от останалите.

Но след като Съюзниците унищожават заводи, а изпитанията продължават по-дълго от предпочитаното, нацистите произвеждат само няколко десетки хеликоптера Дракон, които летят на няколко мисии преди края на войната.

Фриц Х

Това е първата прецизно насочвана ракета, използвана в битка. Преди Фриц Х, армиите трябвало да насочват предварително бомбите и ракетите към целите, надявайки се да са точни.

Фриц Х обаче използва радио направляваща система, която позволявала на нацистите да насочват ракетата по време на полет. Очевидно това било голямо предимство.

Ракетата действително се оказва полезна в няколко случая, най-вече край Италия през 1943 и 1944г, включително и при потопяването на американския кораб Савана.

Въпреки това Съюзниците бързо разработват контрамерки и ограничените възможности за производство слагат край на Фриц Х.

Лазер на смъртта

8

Още откакто германските учени за първи път изобретяват ускорители на частици, известни като бетатрони в началото на 30-те, те са можели да използват тази технология за създаването на рентгенови оръжия.

Нацистите работели по превръщането на бетатроните в генератори на рентгенови лъчи и оръдия, които са щели да поразяват самолетните двигатели и дори да убиват пилотите с радиация.

Лазерите на смъртта обаче така и не са създадени преди американците да открият прототипите през април 1945г.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.