Откриха връзка между здравето и месеца на раждане

зодияУчените от Колумбийския университет разработиха изчислителен метод за изучаване на взаимовръзката между месеца на раждане и риска от определени заболявания. Изследователите използвали данни за 1,7 млн. пациенти от нюйоркски медицински заведения – и както се оказало, 55 заболявания корелират с месеца на раждане.

Като цяло изследването показало, че родените през май са по-малко подложени на риск от заболявания, а най-уязвимите са тези, чието рождение е през октомври.

Предишни изследвания откриха връзка между месеца на раждане и определени заболявания, например астма, синдром на дефицит на внимание и хиперактивност. Това накарало специалистите от Колумбийския университет да сравнят 1688 с рождените дати и медицинските истории на пациентите, потърсили лекарска помощ между 1985 и 2013 г.

Изследването изключило повече от 1600 корелации и потвърдило 39 взаимовръзки, известни преди в медицинската литература, а също открило 16 нови връзки (включително 9 заболявания на сърцето, които се явяват основна причина за смърт в много страни по света днес). Изследователите изпълнили статистически тестове, за да проверят, че връзката на тези 55 болести с хороскопа не е случайна.

„Не призоваваме пациентите да се вълнуват силно от тези резултати: макар и да сме открили взаимовръзка, месецът на раждане е сравнително незначителна промяна в сравнение с редица други влиятелни фактори, като хранене и физическа активност“, уверява водещият автор на изследването Николас Татонети (Nicholas Tatonetti), доцент по биомедицинска информатика в Медицинския център при Колумбийския университет.

Авторите на изследването открили например, че на риск от астма са подложени най-много хората, родени през юли и октомври. Резултатите от предишното изследване, проведено в Дания, сочели май и август. Разликата се обяснява с това, че по това време нивото на слънчева активност в Дания е аналогично на това през юли и октомври в Ню Йорк.

Що се отнася до дефицита на внимание и хиперактивност, то от него по-често страдат деца, родени през ноември в Ню Йорк. Този извод съвпада с резултатите от шведското изследване, което също сочи ноември.

Хората, родени през март, са подложени на риск от предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и разстройства на митралната клапа. Един от 40 случая на предсърдно мъждене се дължи на сезонни ефекти от месеца на раждане.

Предишни изследвания с използването на базите данни на Австралия и Дания показали, че при хората, родени в периода от март до юни, вероятността от наличието на болести на сърцето е по-висока, отколкото при другите, а също така, че тяхната продължителност на живота е по-кратка.

„Тези данни могат да помогнат на учените по нов начин да погледнат на рисковите фактори за заболяванията – казва Татонети. – В бъдеще планираме да повторим своите изследвания въз основа на базата данни от други региони на САЩ и света, за да разберем как резултатите могат да варират в зависимост от смяната на сезона и факторите на околната среда.“

Научната статия с резултатите от анализа е публикувана в изданието Journal of American Medical Informatics Association.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ЖЕНСКИЯТ ХАРАКТЕР СПОРЕД ЕГИПЕТСКИЯ ХОРОСКОП

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.