Откриха потенциално опасни бактерии на МКС

6

Биолози са анализирали проби от прах, събрани на борда на МКС, и са стигнали до извода, че на станцията са проникнали потенциално опасни бактерии, способни да предизвикат тежки болести в условията на микрогравитация. Това става ясно от статия, публикувана в сп. Microbiome.

Преди да заминат за МКС, всички космонавти и астронавти преминават през строг медицински контрол, при който тялото им се изчиства от всички опасни и безобидни микроби. Подобна предпазливост отчасти се обяснява с това, че биолозите все още не знаят как микробите може да се държат при безтегловност и как ще реагира срещу тях отслабналата имунна система.

Кастури Венкатесваран от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена и колегите му се опитали да открият отговор на този въпрос, като сравнили какви микроби се събират във филтрите на МКС с бактериите, които живеят в симулатори на космически живот на Земята.

Като получили образци и материя от филтрите от борда на МКС, учените ги анализирали с помощта на нови системи за извличане и разшифроване на ДНК, които позволяват да се открият следи от микроби и да се установи тяхната принадлежност.

Както се оказало, на борда на МКС действително живеят много бактерии, като видовият им състав съществено се различава от това, какви микроорганизми присъстват в модели на МКС на Земята. Например на станцията присъстват голямо количество т.нар. актинобактерии, към които се отнасят причинителите на дифтерия и краста, което ги прави потенциално опасни за обитателите на МКС.

От друга страна, на борда на станцията, за разлика от нейния имитатор на земята, почти няма т.нар. фирмикути, към които се отнасят стафилококът, причинителите на ботулизъм, тетанус и редица други болести.

Всичко това говори, че различните бактерии понасят микрогравитацията и живота в Космоса различно. Това трябва да накара НАСА да изработи нови стандарти по очистване на телата на астронавтите и защита на стоките, изпращани на МКС, заключават учените.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

КАМЕРАТА НА МКС ЗАСНЕЛА НЛО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.