Откриха шпори на викинги край Ивайловград

6

Навярно най-интересното от научна гледна точка откритие по време на археологическия сезон в крепостта Лютица край Ивайловград са позлатени бронзови шпори с формата на драконови глави.

Шпората е с пирамидално оформен шип с украса и височина 3 см. В централната част е с квадратно сечение с размери 1,2 см на 1,2 см Шипът е пристегнат с декоративна панделка с украса към скобата. Панделката продължава към двете рамена на скобата с редуващи се вълнообразни и кръгови орнаменти. Луксозният артефакт е изработен от бронз и е позлатен, в част от добре оформените орнаменти са открити следи от цветна паста.

Това произведение на средновековното ювелирство е с арковидна форма на корпуса, завършващ с дълъг шип, подобен на плътен цилиндър. Раменете в края са релефно изпъкнали, заоблени и с кръгъл отвор за прикрепяне, но завършва с пирамидален шип. Досега у нас е известен само един подобен екземпляр с такъв шип. Шпорите са от втората половина на X – средата на XI в.


Древните войни дълго време са яздили конете без шпори. Те се появяват в последните десетилетия на I в. пр. Хр. и за техни откриватели се смятат келтите. В римската империя са разпространени сред германските племена. През VIII-IX в., разказва археологът Филип Петрунов, те се възприемат масово и от славянските народи и заедно с меча се превръщат в символи на властта. Любопитното е, че според някои учени номадските народи от Изтока не са използвали шпори при езда.

Най-оригиналното в тази шпори са именно „драконовите“ им остриета. Този мотив е характерен за скандинавската ювелирна традиция и въобще система от вярвания. Освен че викингските кораби са били украсени на носа с драконови глави, там масово са разпространени увити и плетени гривни и украшения с мотив митичното чудовище. Стилизирани драконови глави служили като карабина за прикрепването на кръжило с нанизан на него християнски кръст.

Засега археолозите се въздържат от коментар как са попаднали подобни шпори толкова на юг. Най-вероятно те да се принадлежали на скандинавски наемник на византийска служба, каквито е имало много в тази епоха.

инфо: standartnews.com

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ИЗТОЧНАТА ПОРТА НА ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.