Поверия за Благовещение

pixabay.com

 

На Благовещение Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди син Божий – Иисус Христос.

Според народните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с прелетните птици, с излизането на животните в гората след зимен сън, с възраждането на света и животворящата надежда.

Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата. Също така и да се облече за първи път дреха или да се използва някакъв уред или вещ. С енергията на този ден всичко ново ще ни е от по-голямо полза и ще има по-голяма трайност.

pixabay.com

Хората вярвали, че е за късмет да излезеш от дома само ако носиш пара, която да тежи в джоба – монета. Смятало се, че човек ще има през цялата година парично благополучие и „пълни джобове“.

В по-ново време поверието се модернизирало и се променило като носещата сполука не била чак толкова монетата, а книжната пара.

Въпреки че се спазвал Великденският пост, софрата на дедите ни била отрупана на този ден с много готвени ястия. Трябвало да се хапне нещо зелено: лапад, спанак, да се омеси задължително шарена пита от стопанката на дома.

Особено символично място заемал медът на масата на Благовещение на – за да е блага, спорна и плодородна годината; да дават плод дръвчетата; да има много мед.

Пчеларите пускали ритуално пчелите от кошерите. Вярвало се, че ако съберат повече мед през този ден, ще има здраве в дома на стопанина им.

На този ден също се берели билки, а раните зараствали по-бързо и не оставяли белег. Отровата пък губела своята сила и не можела да служи за зли помисли.

Всяка нисша твар била чудодейно прогонвана с измолване на Благовещение. Змии, гущери и други влечуги не стигали до къщата и децата, ако запаленият огън от сметта, която се помита сутринта, парнел малко прескачащите го на двора.

Бълхите и другите паразити също се прокуждали. На този ден жените белосвали къщите и вдигали силен шум обикновено с посуда от дома, за да се прогони злото и животните-натрапници както у дома, така и по насажденията.

Morkadis

pixabay.com

 

На Благовещение се смятало и че самодиви излизат и започват да обиколят гората, да пеят и танцуват ритуално. Сутрин трябвало задължително всеки да закуси добре и да пийне вода, за да не го урочаса някоя самодива и за да излъчва повече сила при контакт с нея.

На този ден не се работило. Жените не шиели и не плели, не вършели никаква домакинска работа освен готвене, за да не ги убоде или ухапе змия през годината.

pixabay.com

Вярвало се, че и птиците си почиват и не прелитат, не шумят, не свиват гнезда в този ден. Ако все пак се виждала птица, особено щъркел, било на късмет. А ако лети високо в небето този, който го зървал, трябвало да изимитира позата на щъркел с един свит в коляното крак и да стои така, докато той не се отдалечи.

Благовещение е и денят на жените-майки. Ако мома се помолила на този ден за рожба, желанията ѝ се сбъдвали заради покровителството на Божията майка.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Народни поверия за солта и захарта

Забавни български поверия, които никой чужденец няма да разбере

Парични поверия, които ще ви направят богати

10 народни поверия, които се сбъдват. Какво ще се случи, ако…

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.