Подземният храм – постижение на японската мисъл, което пази Токио от страшни бедствия

Снимка: pochivka.blitz.bg

В покрайнините на Токио, зад малка правителствена сграда, под футболно игрище и скейтпарк се намира едно огромно и удивително съоръжение. То е създадено, за да пази 13-милионния град от опустошителни бедствия.

Официалното наименование на това инженерно чудо е Канал за външно подземно отводняване на столичната територия. По-познато е, обаче, като G-Cans.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Построена между 1992 и 2006 година на цена от 3 млрд. щатски долара, тази подземна система за управление на водите представлява 6,4 км тунели, които стигат до дълбочина 50 метра под земята. Тръбите свързват 5 гигантски силоза, които са високи 65 метра и са широки 32 метра.

Всички те пък са свързани с един огромен контейнер – „Храмът“, съобщава Amusing planet.

Снимка: pochivka.blitz.bg

„Подземният храм“ е най-влечатляващата част от G-Cans. Използван е за създаването на специфична атмосфера в много филми и представления.

Този гигантски метален резервоар е с размери 25,4 на 177 на 78 метра. Поддържа се от 59 огромни стълба.

Цялата тази впечатляваща система има една цел – да събира водата от проливните дъждове и тропическите бури и да пази метрополиса от наводнения.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Оттичащата се вода от градските шахти се събира през тунелите в масивния „Подземен храм“. От там четири турбини изпомпват по 200 кубични метра вода на сеунда в река Едо.

Мнозина оспорват целесъобразността на тази колосална отводнителна система. Според централния съвет за управление при бедствия на Токио, ако за три дни в града падне дъжд от 550 милиметра и река Аракава излезе от бреговете си, 97% от метростанциите ще бъдат под вода.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Това, обаче, е вероятно да се случи веднъж на 200 години. Точно такова бедствие G-Cans може да предотврати.

Morkadis

Проектът е невероятно инженерно начинание, а освен това и странно красиво. Затова и се е превърнал в туристическа дестинация.

Когато не е пълно с вода, пускт туристи по два пъти на ден. За съжаление обиколките се провеждат само на японски език.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Тунели под континентите

10 забранени места, които НЕ можеш да посетиш

Странен подземен бункер откриха англичани в двора си

536-та: най-лошата година в историята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.