Под развалините: Електроцентралата в Чернобил се загрява по неизвестни причини

pixabay.com

Развалините на атомната централа в Чернобил са покрити с бетонни плочи, но все пак сензори следят за евентуална активност. През последните 5 години уредите отчитат загряване, което не може да се определи точно откъде идва и от какво е причинено поради дълбокия слой отломки, с които е затрупан авариралият ІV блок на атомната централа.

Все още изследващите екипи не могат да кажат дали този процес ще продължи, очаква се и да спадне по някое време. Неизвестните са много, а изследването е затруднено.

Какво точно се случва през 1986 година в Чернобил?

Реакторът на авариралия комплекс се разтопява след неочакван спад на мощността по време на тест за безопасност. Експлозии със сгъстена пара изхвърлят в атмосферата огромни количества радиоактивен материал, който се разпръсва из цялата територия на Европа.

В самото помещение се получава адска лава от прегрято гориво уран, разтопена циркониева обвивка, графитни пръти и разтопен пясък. Накрая лавата се втвърдява, образувайки монолити.

По-късно се случва от изотопите на урана да се изхвърли по някой неутрон. Изхвърлените неутрони обаче се движат прекалено бързо, за да бъдат уловени, но ако се наложи да преминат през вода, те се забавят и така се появява възможност да предизвикат разпад в ядрото.

През годините, скрити в саркофага наречен Укритието, руините на ІV блок са изложени на стихиите и това позволява проникване на вода навътре. Тъй като тя може да се превърне в свръх двигател, инженерите са ги покрили с гадолиниев нитрат. И въпреки всичко пространството под реактора на ІV блок буди тревоги сред специалистите.

Ако не е влажно, не е ясно какво би могло да предизвика нарастване на неутроните, но някоя комбинация от материали може да доведе до верижната им реакция.

Тъй като емисиите в Чернобил нарастват бавно, опасността в близко бъдеще не е висока. И все пак деликатното състояние на рушащата се площадка на реактора буди тревога. Дори малка експлозия може да изхвърли радиоактивни отломки далече, откъдето ще бъде трудно да се събират.

Засега не може да се предприеме нищо разумно, освен електроцентралата в Чернобил да се следи с надежда, че постепенно дейността в нея ще затихне.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Чернобилските „бабушки“ – жените, които отказаха да напуснат радиоактивната зона

СССР крие атомна катастрофа много по-голяма от тази в Чернобил

ЧЕРНОБИЛ: 7 теории на конспирациите за НАЙ-ЖЕСТОКАТА ядрена авария в света

НЛО над Чернобил спасява Европа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.