Появи се нов каньон на Слънцето, дълбок 20 000 км

Слънцето изхвърли нишки от плазма от активно слънчево петно, отваряйки нов масивен огнен каньон. Създаването на каньона освободи мощни потоци от слънчеви ветрове, които биха могли да създадат геомагнитни бури, когато се сблъскат със Земята.

Новият каньон, който се появи на повърхността на Слънцето, е дълбок почти 20 000 км, според Space Weather. Съобщава се също, че е поне 10 пъти по-дълъг от това, което се определя като масивна пукнатина в повърхността на Слънцето.

Новият каньон беше открит от обсерваторията за слънчева динамика на НАСА, която също съобщи за две предишни слънчеви изригвания този уикенд.

Досега метеорологичната служба потвърди изхвърлянето на две „изригвания на нишки“ от огнения каньон. Тези изригвания бяха забелязани в южната централна част на Слънцето и излетяха в космоса в неделя, 3 април и понеделник, 4 април. Очакваше се първото изхвърляне да удари Земята днес.

Когато интензивни слънчеви ветрове като този, изхвърлен от огнения каньон, ударят Земята, те причиняват геомагнитни бури. Метеорологичната служба очакваше само изхвърлянето да предизвика лека геомагнитна буря. Това означава, че вероятно ще видим по-голямо присъствие на аврора бореалис в небето през следващите дни. Тези видове бури също могат да причинят някои смущения в сателитите и електрониката, но не се очаква да са твърде сериозни.

Американската Метеорологична служба също така съобщава, че трябва да видим по-малко активност в геомагнитната среда на Земята през следващите дни. Това е така, защото свръхактивното слънчево петно, което е допринесло за голяма част от слънчевите ветрове, които сме виждали, сега е обърнато настрани от Земята. Като такъв, огненият каньон не би трябвало да представлява голям проблем за геомагнитната среда на Земята.

И все пак, виждането на огромен огнен каньон да се появява на повърхността на Слънцето е поразително. Не е първият път, когато Слънцето ни изненадва напоследък. Учените също изследват мистериозни вълни, открити на повърхността на Слънцето. Това, разбира се, е само една от многото мистерии, които Слънцето крие за нас.

С космически кораб като слънчевата сонда Parker, се надяваме да научим повече за звездата, около която се върти нашия свят.

Това не е първият път, когато ставаме свидетели на появата на огнен каньон на Слънцето. НАСА сподели видео през 2013 г. на изригване, което остави масивна пукнатина с дължина над 320 000 км по повърхността на Слънцето. Новият каньон изглежда да е малко по-малък, но все още впечатляващ по дължина и дълбочина.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Откриха черна дупка с 55 000 пъти масата на Слънцето

Еуфория сред уфолозите: НЛО се зарежда от Слънцето (ВИДЕО)

Слънцето е имало пръстени като Сатурн

Ще оцелее ли Слънчевата система след смъртта на Слънцето?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.