Предсказанието на Никола Тесла е на път да се сбъдне

тесла

Преди години Никола Тесла прогнозира, че електроенергията ще бъде пренасяна на големи разстояния, без нуждата от жици и електропроводи. Той дори изобретява още през 1891 г. това, което днес наричаме „бобината на Тесла“. Но мечтите му са били много по-мащабни за една световна електрическа безжична мрежа, която да пренася и данни и в която всеки и от всяко кътче на планетата би могъл да се включи.

Изследователите от университета Станфорд  обявиха, че са открили технология за безконтактно зареждане. Нещо повече, те обявиха, че могат да прехвърлят електроенергия безжично към движещ се обект. Ако технологията им се окаже жизнеспособна и икономически ефективна може да се окаже, че те са открили начин, позволяваща на електромобилите да се зареждат докато се движат. Това би елиминирало нуждата от огромни инвестиции за зарядни станции или за производството на издръжливи батерии. Ако това се случи, вече нищо няма да пречи електрическите  коли да се превърнат в основното превозно средство на планетата.

В интервю за „Станфорд нюз“, водещият изследването професор Шанхуи Фан обяснява, че трябва да увеличат обема на трансферираната електроенергия за зареждане на електрически коли. Засега трансферираната електроенергия е доста по-малко от нужната за зареждане на акумулаторните батерии на автомобил. Според него няма проблем с разстоянието до автомобила, а само с количеството на енергията.

Технологията е осъществена на базата на магнитно резонансно свързване. Електроенергията преминаваща през проводници създава осцилиращо (колебаещо се) магнитно поле и именно това магнитно поле предизвиква колебанията и на електроните на намираща се в близост намотка, като по този начин пренася електроенергия до нея без проводници. Главната трудност тук е колебанията в електроните на бобината да бъдат настроени към движещия се обект. Досега не беше намерен начин тази настройка да става автоматично към даден движещ се обект. Сега учените от Станфорд решават този проблем чрез използване на резистор за обратна връзка и усилвател на напрежението, за да установи къде и към какво трябва да се настрои, без помощ от хора.

„Теоретично електрическият автомобил може да бъде управляван без ограничение за време и разстояние, без да се спира за презареждане. Зареждането може да стане по време на движението по пътищата, като бобина инсталирана в автомобила ще получава електроенергия чрез други бобини, свързани в електрическа система вградена в пътя“, казва Фан.

Чрез бобините вградени в пътя ще се получи изцяло автоматизирана магистрала. Автономни електрически коли ще бъдат зареждани по време на движение, като GPS или друга навигационна система също ще се зарежда безжично.

„Световната безжична система“ на Никола Тесла предвижда осейване на света с кули, които безжично трансферират електроенергия и данни помежду си, като отделния потребител ще се включва към тях чрез специална антена. Тази визия за бъдещето, създадена от гениалния учен преди около 130 години вече работи по отношение на данните. Това е постигнато със системата на интернет и мобилните телефони и смартфони. След откритието на учените от Станфорд, много вероятно скоро ще видим в действие и останалата част от прогнозата на Никола Тесла – безжичното пренасяне на електроенергия.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.