Приказката за Дядо Великден

pixabay.com

Една стара българска приказка, публикувана в книгата Празниците на българите в легенди и предания, ще ви покаже по приказен начин как предците ни са приемали днешния светъл празник – приказка за Дядо Великден.

В притчата се разказва, че преди много години Бог се разхождал сред хората и ги лекувал. Той стигнал до царство, в което живеел зъл магьосник, който бил заключил водата и слънцето на народа в пещера с двете катинара.

Народът работел от сутрин до здрач, но земята нищо не раждала без вода и светлина. Тревата изсъхнала, животните измрели, птичките изчезнали. Хората живеели в малки тъмни къщурки, обрасли с бурени, с които се хранели. Те забравили своите традиции и толкова много се озлобили, че постоянно враждували помежду си.

В една схлупена къщурка, сгушена в диплите на планината, живеел млад мъж с две дечица – момиченце и момченце. Злият магьосник отвел майката насила в своите палати, за да му слугува. Тежка била зимата, мраз и студ сковавали земята. Дошла пролетта и един ден бащата отишъл в гората за свежи коренчета.

Там издялал едно дървено яйце, боядисал го с червена пръст и решил да го занесе на своите дечица да си поиграят. Когато се върнал у дома, децата били заспали и той сложил червеното боядисано яйце до главичките им, та като се събудят сутринта първо него да видят. Легнал си и той.

През нощта насън при него дошъл един белобрад старец и го предупредил, че на другия ден в къщата му ще дойде злият магьосник, за да вземе и двете му дечица.

Но ти не се бой, рекъл дядото, дръж червеното яйце в ръката си! Казал му това и изчезнал. Този белобрад старец бил Дядо Великден.

На другия ден в каляска, впрегната с триглав змей, с гръм и трясък пристигнал магьосникът и спрял пред къщурката. Ужасил се бащата и силно притиснал двете си дечица в здрава прегръдка.

Червеното яйце се търкулнало край главиците на децата и заблестяло като малко слънчице. Сетил се бащата за съвета на добрия Дядо Великден. Грабнал той яйцето в ръка и го вдигнал високо над главата си.

В този час цялата земя се огряла с голяма светлина. От тази светлина магьосникът ослепял. В същия миг силата му се загубила и той се превърнал в малък черен бръмбар.

Хората разбили катинарите и освободили слънцето и водата. Небесното светило се издигнало високо и огряло цялата земя. Водата се спуснала от планината, весело забълбукала и заляла гората, полята и нивите.

Дърветата се раззеленили, птиците и животните се завърнали по родните места и земята възкръснала за нов живот.

Оттогава хората посветили този ден на Дядо Великден. Боядисват в червено яйцата и празнуват възкръсналата природа.

източник: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Легенда за каменната колесница край Враца

Легенда за последната царица на волжките българи

Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Легенда за пещера-светилище Св. Марина

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.