Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

тутанкамон

„Смъртта ще посече с крилете си всеки, който наруши покоя на фараона“ гласи глинена плоча, открита след входа на гробницата

Въпреки че приживе младият фараон Тутанкамон е сравнително маловажен и гробницата му е най-малката в Долината на царете, тя е е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

И това не е всичко – оказва се, че третият, най-вътрешен саркофаг на фараона, е най-скъпият откриван някога, а ключалката му е непокътната повече от 3200 г.

Късното откриване на гробницата на Тутанкамон се дължи на факта, че е била покрита от останки от тази на Рамзес IV, която била разположена точно върху входа ѝ. Заради ниското си разположение в Долината на царете, входът ѝ бил запечатан от камъни и пясък.

След като гробницата е открита, учените установяват, че най-външния саркофаг на младия фараон е отварян не веднъж, а два пъти още в древността.

Тутанкамон

Хауърд Картър отваря една от поредните врати към последния саркофаг на Тутанкамон

Зад вратите на втория саркофаг от позлатено дърво откриват главния саркофаг с непокътнат печат – въжето на ключалката е непокътнато и това означава, че мумията на фараона е опазена и неопетнена.

Гробницата на младия фараон е открита през 1922 г.

от известният археолог и египтолог Хауърд Картър. Тя съдържа едно от най-впечатляващите открития на всички времена – кътчето за покой на един египетски фараон с кратко управление, загадъчен живот и още по-загадъчна смърт.

Тутанкамон 1

Отваряне на вътрешната стена на гробницата на Тутанкамон

След като Картър открива ковчега на Тутанкамон и премества капака му, под него открива още три други. Оказва се, че злощастният фараон е положен в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, и три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

5

Запечатаната дръжка на последния саркофаг на младия фараон

Фотографът Хари Бъртън се постарава да запечата откритието, знаейки, че щом всички врати бъдат отворени, то никога повече няма да е същото. Той заснема богато украсения капак на втория саркофаг, преди да бъде отворен, както и простите медни дръжки на третия, завързани здраво една към друга с въже, завършено с деликатен глинен печат на Анубис – египетския бог на отвъдното.

Открита е и глинена плоча в тунела след входа, която дава началото на мита за „Проклятие на фараоните“

Morkadis

Преведеният от нея текст гласи: „Смъртта ще посече с крилете си всеки, който наруши покоя на фараона“, а редица злополучия и смъртни случаи подкрепят мита и вярванията, че проклятието поразява крадци и археолози с лош късмет, болести и дори смърт.

Проклятието на фараоните ли опазва ключалката на последния саркофаг на Тутанкамон? Не? Ами тогава как едно въже остава непокътнато 3200 години без да се разпадне?

Това е въпрос, който мнозина биха си задали, когато разберат, че въжетата на ключалката на саркофага на Тутанкамон стоят на мястото си повече от три хилядолетия.

От своя страна това не е нещо уникално за археологическите среди – археолози са откривали двупластови въжета на повече от 28 000 години.

Тутанкамон 2

Египет е първата цивилизация, за която има данни, че е използвала специализирани инструменти за правене на въжета. Една от причините, въжето на ключалката на последния саркофаг на Тутанкамон да е толкова издръжливо, е не самият материал, от който е изградено, а сухият въздух в пустинята. Той изсушава и запазва нещата.

От друга страна важна роля играе и липсата на кислород. Гробницата е била запечатана отвън за хиляди години, а бактериите, които разяждат тъканите и материите, могат да действат единствено при наличието на кислород.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

Тялото на Тутанкамон e „експлодирало“

Кинжалът на Тутанкамон се оказа с извънземен произход

А вие знаете ли легендата за мумията?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.