Първата ваксина срещу малария е неефективна, децата дори се разболявали по-често

ваксина

Последните проучвания показват, че ваксина срещу малария, наречена RTS,S, и произведена от GlaxoSmithKline не осигурява продължителна защита от болестта. Пет години след ваксинирането децата получили RTS,S дори се разболявали по-често в сравнение с неваксинираните.

Децата са били наблюдавани в продължение на седем години.

Според някои експерти това не означава, че ваксината не е ефективна, а че започва да губи защитните си свойства и трябва да се реагира с навременна профилактика.

Ръководителите на проучването отбелязват, че засега не е ясно за кого маларията е по-опасна – дали за 2-годишните или за 7-годишните деца.

До този момент децата са получили три дози от ваксината. Лекарите предполагат, че четвърта доза би могла да увеличи срока на защитното действия, но съществуват опасения, че родителите няма да се съгласят.

В момента няма ваксина срещу малария.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.