Първите Хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“

Снимка: pixabay.com

Според ново откритие първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата „Бачо Киро“ край Дряново, предава БТВ.

Изводът е от проучване на международен екип от археолози под ръководството на френския палеонтолог проф. Жан-Жак Юблен от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Германия.

Пещерата е отворена за посетители през далечната 1937 г. Първите разкопки там са през 1890 г.

„Разкопките бяха подновени през 2015 г. от международен екип от археолози. Повечето от тях работят в Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Германия. Именно тяхната дългогодишна работа потвърди съмненията, че първите хомо сапиенс в Европа са живели именно тук“, разказа Николай Карагьозов, зам.- кмет на Община Дряново.

По думите му новите изследвания са направени по най-модерните технологии. Археолозите са се натъкнали на различни сечива, както и животински и човешки кости.

„Това е събитие от голяма значение за региона. От утре пещерата ще е отворена за посетители и призовавам всеки, който не е идвал, да дойде и да я види“, каза от своя страна Трифон Панчев, кмет на община Дряново.

източник: novini.bg

Вижте още:

Загадките на човешката еволюция

Календарът на Адам отмервал сезоните преди 75 хил. години

Сексът с неандерталци ни е осигурил първата защита от вируси

Ние ли избихме другите човеци?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.