Първи снимки от обратната страна на Луната

China National Space Administration

Космическият апарат „Чанъе-4“, който кацна на обратната страна на Луната, изпрати първите снимки, направени от близко разстояние, съобщиха световните информационни агенции.

През лунната нощ, която продължава 14 земни денонощия, температурата пада до минус 173 градуса.

През деня, който е със същата продължителност, тя може да достигне 127 градуса. За да бъде преодоляна тази трудност, „Чанъе-4“ е изпратен в южния полярен район на Луната, в басейна Еъйкън, който е със сложен терен. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

Връзката с „Чанъе-4“ се осъществява от спътника-ретранслатор „Цюецяо“, който е на хало орбита в точката на Лагранж L2.

Там той може дълго да запази устойчива позиция спрямо Слънцето и Земята. Апаратът „Чанъе-4“ беше изстрелян на 8 декември. Основната му задача е да изследва обратната страна на Луната, нейния минерален състав, структурата на повърхността и да прави нискочестотни радиоастрономически наблюдения.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Експедиция Луна – „Тъмните мисии“

Ето как влияят фазите на Луната

Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

Мистериозно НЛО, кръжащо над Луната, развълнува мрежата! (ВИДЕО)

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.