Разкриха още фактори, довели до катастрофата на „Титаник“

титаникГрупа геофизици и инженери, изучаващи честотата и размерите на айсбергите в Атлантика, стигнаха до нов извод, свързан с гибелта на „Титаник“. Според учените, за съдбата на гигантския кораб вината не е само в неизпълнената заповед, игнорираща предупреждението за огромни ледени късове. Не става дума и за отказа да бъде намалена скоростта при влизането в опасната зона.

Учените са на мнение, че пътниците и екипажът на „Титаник“ са имали много лош късмет, тъй като точно по това време – през 1912 г., е имало анормално голямо количество айсберги около Нюфаундленд.


След гибелта на огромния лайнер била създадена International Ice Patrol – организация, проследяваща антарктическите айсберги от началото на 1914 г. Членовете на организацията разработили елементарен показател за опасност, свързан с огромните ледени късове. I48N – това е индекс за количеството айсберги над пет метра, които всяка година преминават 48-ия градус северна ширина. Според статистиката, в годината на корабокрушението тази линия била пресечена от 1038 айсебрга. В първите две десетилетия на ХХ век такъв показател е достиган само два пъти.

Друг фактор, увеличаващ опасността от сблъсък, бил годишното време – през април и май  около Нюфаундленд се движат възможно най-много айсберги.

Имало е и още един риск – в дните преди катастрофата (14-15 април) Централна Атлантика е попаднала в област с високо атмосферно налягане. В резултат на силния вятър хладни въздушни маси били пренесени от Северозападна Канада към Западна Атлантика. По тази причина много повече айсберги доплували до много повече южни райони – при това, месец по-рано от обичайното.

Аномалиите, свързани с годишното време, и повишеното количество на айсберги в Атлантика са изиграли важна роля за катастрофата с „Титаник“. Разбира се, нарушенията в правилата за безопасност и човешкия фактор не трябва да бъдат пренебрегвани, коментират учените.

инфо: http://actualno.actualno.com/

Вижте още: 

ИНТЕРЕСНИ ПРЕДМЕТИ, КОИТО СА БИЛИ ИЗВАДЕНИ ОТ ТИТАНИК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.