Разрушителните последици от отрицателната енергия и мисли

 

pixabay.com

Всичко в живота на човека започва и завършва с мисленето. Не всички хора си дават сметка, че то може да се използва като основен инструмент за създаването, поправянето или разрушаването на действителността. Чрез мислене е възможно също да се препрограмира човешкият ум, а това означава да се промени начинът на живот, така наречената карма в езотериката.

Всички програми се намират в паметта на човека. Чрез мислене може да се промени програмата, което означава човекът да се програмира наново. Много често се говори за силата на мисълта, тя се изразява в тези нейни възможности. Как става това на практика?

Човек несъзнателно използва мисъл – форми, създадени от неговото емоционално състояние. Те се явяват проводник на положителната или отрицателната енергия, натрупана в резултат на преработването на жизнения опит на мисловно ниво.

Създаването на мисъл форми с положителна или отрицателна енергия

На най-високото ниво в човешката мисловна дейност са диалозите или монолозите, водени от индивида със самия себе си или с въображаем събеседник, при които човек рядко се замисля какви други процеси протичат в ума му.

Още по-дълбоко в същността на човека тече един нетърпелив поток от разни мисли, образни представи, спомени, а те раждат нови мисловни и картинни представи.

Под тази мисловна зона са духът и волята. Точно волеви процес е създаването на мисъл – форми, в които няма картини, представи, монолози, а тече строго организиран мисловен поток, контролиран от волята, и създава мисъл – формата.

Главна роля в нейното създаване са човешките представи, въображение, фантазия и скритите мисли, емоции, чувства и желания. Получава се основен мислообразуващ елемент, върху който индивидът построява някакъв образ и го трансформира в съзидателен или разрушителен елемент. Мисъл-формата е поток от мисловна енергия, родена и оформена от ума.

Може да бъде положителна или отрицателна, тя е еднакво силна и в двете си проявления.

Когато е в отрицателна роля, тя има силно негативно влияние върху живота на човека, във взаимоотношенията му със света, изразява се в емоционалното и физическото му здраве.

Посоки на влияние на негативните мисли и енергии

Казват, че ако не контролираме мислите си, те контролират нас. Естествено, негативните мисли са особено вредни. Те оказват влияние както на психическото, така и на физическото здраве на човека.

На първо място, увеличават стреса, безпокойството, напрежението и дават път на лошите емоционални енергии. Заедно с това навлизат и в някои физически процеси, защото връзката между ума и тялото е много по-силна, отколкото сме свикнали да приемаме. Причината е, че мисловните и емоционални процеси са стимул за производство на някои химически вещества с влияние върху физическото и емоционално състояние на индивида.

Morkadis

Серотонинът и допаминът са веществата, освобождавани от мозъка при чувства като еуфория и щастие.

Процесът с негативните емоции е обратен, те причиняват болка и водят до някои заболявания. Много често болестите на хората са сигналът, който тялото им дава, че се намират в труден емоционален момент и негативната енергия е взела надмощие при тях.

Физически болки са отражение на емоционални проблеми.

Като пример могат да се посочат някои болестни оплаквания. Хроничната болка във врата например се свързва с невъзможността да се виждат различни гледни точки.

Болката в таза е знак за прекомерно голям страх и неумение да се взимат важни решения.

Болките в кръста се свързват с финансов стрес и много други.

При чувство на гняв в тялото настъпва биохимична реакция. Адреналинът се повишава и ни тласка към преживяване на случката многократно.

Чувството на тъга повлиява на общия тонус и мотивация. Тя причинява изтощение, умора, дефицит на енергия. Всичко това отслабва имунната система и прави тялото податливо на инфекции.

Влиянието върху психиката се изразява най-вече в депресии и други разстройства на съзнанието. Някои от тях добиват хроничен характер и стават животозастрашаващи. Лечението им е продължително и отнема значителен ресурс не само като време, но и като емоционални и финансови загуби.

Следващата посока на действие на негативните енергии е във взаимоотношенията и социалния живот, които страдат най-силно. Стига се до пълна загуба на социални умения и разрушаване на връзките на човека с останалите хора.

Негативните мисли са заразни

Колкото и невероятно да звучи, негативните мисли са заразни. Всъщност това важи и за позитивизма, той също се предава на околните. И ако за позитивните енергии това е желана възможност, то отрицателните мисловни нагласи може да доведат до прихващане дори на депресиите.

Този факт е доказан с проучвания, направени след научен експеримент със студенти. Съществува и термин, наречен когнитивна уязвимост. Хората, които са склонни да се поддават на нея, са застрашени да приемат негативни влияния от най-близките около тях, с които съжителстват. Затова неслучайно се говори за отровни връзки и отровни взаимоотношения, които разрушават не само равновесието на своя носител, но и това на най-близкия му кръг.

Борба с негативните енергии и мисли

Живеем в един безкраен океан, източник на сили и радостни емоции. Възприемаме го обаче като такъв, какъвто го мислим, считаме и какъвто си го представяме. Наистина действителността за всеки човек е различна, тя е това, което той вижда от нея. По определени наклонности индивидът допуска различни подстрекателства на съзнанието си и те определят пътя му. Ако този път не му харесва, необходимо е отклонение в друга посока.

Как се постига? С няколко прости, но ефикасни стъпки.

– Наблюдаване на мисълта – това е добър начин да се разбере откъде идва негативната мисъл и да се разбере какво стои зад нея. Осмислянето на наблюденията неминуемо ще доведе до извода, че негативната мисъл е илюзия. Тя е само плод на страха или на гнева. Какъвто и корен да има, тя е плод на въображението и може да бъде изчистена;

– Търсене на решение – всяка негативна мисъл обикновено е резултат от проблем, който измъчва съзнанието. С осъзнаването на този проблем, ще дойдат и възможните пътища за решаването му. Дори да е трудно намирането на правилното решение, то ползата вече е налице, променен е потокът на мисълта, от това колко ужасна е, към това как да се преодолее;

– Осъзнаване на модела на поведение – негативните мисли обикновено са повтарящи се мисли. Те са резултат от повтарящ се модел на поведение. Осъзнаването на грешката ще прекъсне порочната верига и ще оттласне човека напред;

– Медитацията – медитирането е едно от най-важните лекарства срещу негативните мисли. В момента, в който умът започне да работи на вълни като стрес, гняв, правилното дишане ще успокои пулса и ще върне равновесието на човека. С успокояването на тялото идва и успокояването на ума;

– Да не бъдем строги към себе си – негативните мисли са нещо, познато на всеки. Въпросът не е дали ще се появят, а колко време ще се задържат. Затова не бива човек да съди нито другите, нито себе си прекалено строго. Самообвиненията не са добра идея, негативните мисли трябва да бъдат отпъждани.

Най-позитивният човек също има негативни мисли. Той се различава от негативния с това, че не позволя те да го контролират. Позитивизмът е въпрос на избор, добри мисли и чувства.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Какво е хипохондрията или какво е да страдате от всички болести на света

Какво е да си депресиран: 5 описания на страдащи от психичното разстройство

Техники за релаксиране на ума

Един психологически експеримент, който ще промени живота ви

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.