Разшифроваха ръкописите на палач от лагера на смъртта Освиенцим след 75 години

концлагер

Разказът на затворник, помагащ на нацистите е бил най-после възстановен, благодарение на работата на изследователите и на компютърното моделиране.

Марсел Наджари пише историята за живота си в известния лагер на смъртта през 1944 г. и го скрива в термос. Записките са направени на гръцки език и са били намерени през 1980 г., но в продължение на 36 години хартията е била повредена от влагата и можела да бъде прочетена само малка част от написаното. Възстановяването на писмения разказ е станало възможно с помощта на компютърно моделиране едва след почти 40 години.

1

От записаното става ясно, че Наджар е бил един от близо 2200-те членове на Sonderkommando – еврейски затворници, които са били използвани от СС, за да придружат съотечествениците си в газовите камери.

„Често съм си мислил за това да тръгна заедно с другите и всичко да приключи. Но всеки път мисълта за възмездието ме спира. Исках и искам да живея, да отмъстя за смъртта на баща ми, майка ми и скъпата ми сестра“, пише Марсел.

Написаното Наджари скрил в близост до крематориума на Освиенцим, а за самото място разказвал следното: „Крематориумът – това е голяма сграда с широк комин и 15 пещи Има две огромни мазета. В едното от тях хората се събличат, а в другото се намира камерата на смъртта. Хората влизат в нея наведнъж по три хиляди, затварят ги и включват газта. След шест или седем минути мъчения те умират“.

концлагер 1

В своите ръкописи той разказва и как нацистите вкарват тръби в помещението, за да може газовата камера да изглежда като душ. Той пише, че „контейнерите с газ винаги се докарват с кола на германския Червен кръст, придружен от двама есесовци“. Също така в бележките му се казва, че пепелта след изгарянето на тялото на жертва обикновено тежи около 640 грама.

„Те разтоварват контейнерите и след час и половина започваме. Плъзгаме телата на тези невинни жени и деца в асансьора, който ги вкарва в пещта“

Преди да зарови записките си, Наджари написал предговор на немски, полски и френски, в които се обръща към човека, който намери ръкописа с молба да го предаде на гръцкото посолство на името на неговия приятел Димитрос Стефанидис.

2

Марсел Наджар е гръцки евреин и свидетел на отчаяното въстание на членовете на Sonderkommando под ръководството на съветските военнопленници, които се опитали да взривят най-малко един от петте крематориуми, използвайки откраднати взривни вещества. Бунтът е потушен от нацистите и тъй като Наджар не бил сред участниците, той оцелява. Също така, той е оцелял по чудо и последвалото депортиране в Маутхаузен – лагер в Австрия, – когато Третия райх се срива. Наджари е починал през 1971 г., девет години преди бележките му да бъдат открити.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Истина ли е модната конспирация: Нацисти създават ЕС и НАТО?

Откачените оръжия на нацистите

Жестоките експерименти на нацистите върху живи хора

10 от най-злите нацисти, за които вероятно не сте чували

Хитлер и наркотиците в Третия райх

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.