Регистрираха най-голямото изригване от черната дупка в центъра на Млечния път

млечен пътАмерикански астрономи с помощта на рентгеновия телескоп на НАСА „Чандра“ регистрираха най-голямото в историята на наблюденията изригване от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика, на Млечния път, съобщи на сайта си НАСА.

Черната дупка в центъра на нашата галактика се нарича Стрелец A (Sgr A), припомня РИА „Новости“. Според приблизителни изчисления нейната маса е 4,5 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Учените са регистрирали рекордно изхвърляне на вещество от Sgr A в момента на наблюдение на взаимодействието на черната дупка и газов облак, известен с названието G2. Рентгеновото изригване е било 400 пъти по-ярко, отколкото е обичайно. По всяка вероятност е свързано с G2. Астрофизиците са на мнение, че са възможни две причини за подобно мощно изригване.

Според първата, то се дължи на преминал наблизо астероид, разрушен от черната дупка. Според втората, то е свързано с взаимодействието на силовите магнитни линии в газовия поток, насочен към черната дупка.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

ХИПОТЕЗА: МЛЕЧНИЯТ ПЪТ – ГИГАНТСКИ ТУНЕЛ В ПРОСТРАНСТВО-ВРЕМЕТО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.