Римляни станали жертви на химическо оръжие

7

Скелет на персийски войник, умрял в битката при Дура.

Неандерталци-канибали – сред най-зловещите археологически открития

Следи от древна химическа война откриха археолози при разкопки в Сирия. Оказва се, че римски войници са попаднали в зловещ капан и са били избити с помощта на отровен химикал. Това станало по време на война между Рим и Персия преди около 2000 години. Персийските войници обсаждали сирийския град Дура, но римляните не се предавали. Те се опитали да избягат, като прокопали тунели под стените.

Персийците обаче се досетили и ги изненадали. Те подготвили на римляните жесток капан и ги избили, като напълнили тунелите с отровен газ. Предполага се, че става дума за тежък дим от горене на петрол, който може буквално да разяде белите дробове. Археолозите, направили откритието, оприличиха отровния дим на „пушеците на ада”. Тунелите, където римляните срещнали своята участ, са изследвани още през 20-те години. Чак наскоро обаче учените се досетиха каква би могла да е причината за смъртта на войниците.
Това зловещо откритие се нарежда сред най-страшните находки в археологията, според класацията на научния сайт LiveScience.

8

Пещерата Ел Сидрон, където бяха намерени оглозгани кости на неандерталци – следи от канибализъм. Снимка БГНЕС

Друг пример за страховитите истории, с които се сблъскват археолозите, са откритите оглозгани неандерталски кости в пещера в Испания. Те са доказателство, че праисторическите братовчеди на човека са прибягвали до канибализъм. Находките са на 49 000 години и са намерени в пещерата Ел Сидрон. Археолозите успяха да идентифицират костите на цяло неандерталско семейство, което вероятно е било избито и изядено от други неандерталци – по това време Хомо сапиенс все още не е стъпил в Европа, така че нашите директни прадеди не могат да бъдат винени за варварското дело.

Костите се запазили в пещерата, защото малко след касапницата буря срутила покрива и ограничила човешкия достъп. Сред изядените неандерталци има трима мъже, три жени, двама тинейджъри, две деца и новородено бебе. Костите били на малки парчета заради опитите да бъдат оглозгани. Генетичното проучване доказало, че загиналите в пещерата са от едно семейство. Учените не за първи път се натъкват на доказателства за канибализъм сред неандерталците. Сред праисторическите Хомо Сапиенс също са откривани подобни следи, като например белези от зъби върху човешка кост на 12 000 години в Англия.

Друга зловеща археологическа находка е изгореното дете в Аляска. 3-годишното бебе е било погребано в огнище преди 11 500 години. След кремацията, цялата къща е била запечатана и изоставена. Според учените загиналото дете е било важен член на праисторическото общество. Мястото на кремацията преди това е служило за готвене, но в този случай учените изключват вероятността за канибализъм. Вместо това те предполагат, че става въпрос за ритуал, в който цялата къща се превръща в гроб, а семейството се мести на друго място.

9

Скелетът на праисторическият човек Христо от село Оходен, Врачанско. Изследванията показаха, че хората са погребвали близките си не в гробище, а покрай собствените си къщи. Снимка архив „Новинар“

Странно изглежда и погребението на Филип III – полубратът на Александър Велики. Той е бил първо погребан, след това ексхумиран и изгорен и след това погребан отново. На Филип III не му е вървяло и приживе – бил е убит от майката на Александър, а неговата съпруга е била принудена да се самоубие.
Доста зловещи археологически открития се правят напоследък и в България.

Вече на два пъти проф. Николай Овчаров обявява, че се е натъкнал на гроб на майка и дете, погребани в поза, подобна на тази на Богородица с Младенеца. Според археолога става въпрос за вид молитва, с който хората от Средновековието са се опитвали да се предпазят от чумата. Единият гроб беше открит край русенското село Нисово. Там по време на Османското владичество цялото селище е било унищожено от чумна епидемия. Другата подобна находка е в Перперикон.

10

Некрополът край Нисово се оказа гробище на загинали от чумата българи. Снимка архив „Новинар“

През 2009 г. пък друг български археолог – проф. Васил Николов, се натъкна на праисторическо светилище на 5 хилядолетия край казанлъшкото село Крън. Зловещи в случая са деветте урни, в които са били погребани бебета. Този обред е характерен само за районите на Тракия и Анадола. Учените тълкуват ритуала като връщане на починалото дете в утробата на богинята майка, за да може то да се прероди.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ДЕСЕТТЕ НАЙ-УЖАСЯВАЩИ ИСТОРИИ ЗА СЪВРЕМЕННИ КАНИБАЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.