Само още пет минути или има ли смисъл да отлагаме сутрешното ставане

сън

Алармата звъни. Едвам отваряте лявото си око. С дясната ръка се пресягате към нощното шкафче и напипвате апарата, който издава тези адски звуци. Земната гравитация ви притяга към топличкото и уютно легло. Защо да не отложите алармата с още 5 минути? Да, но има ли реално смисъл от това?

ASAP Science обяснява в приложеното по-долу видео, че именно алармите са основният ни враг в спалнята, тъй като те смущават естествения ритъм на тялото в опитите си да ви събудят.

Оказва се, че допълнителните минути дрямка, която повечето от нас се изкушават да си откраднат всяка сутрин, всъщност въобще не ни помагат. Дори ни карат да се чувстваме още по-уморени и по-ненаспали се. Когато отново заспите, тялото ви може и да рестартира цикъла на съня. Вместо тялото ви да се подготвя за ставане, всъщност то тръгва буквално в обратната посока.

По-добрият вариант в случая е да настроите алармата си за по-късен час, а не да натискате Snooze бутона, който ви дава „още 5 минутки“.

А как да се отърсим от цялостното чувство за умора? Тялото ви обича предсказуемостта – накарайте го да свикне с конкретен ритъм на лягане и ставане. Лягайте си и ставайте по едно и също време (включително през уикендите) и тялото ви ще се адаптира към този цикъл по-лесно, а необходимостта от аларма ще намалее.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.