Седем езера в Пирин са силно замърсени, ограничават достъпа до тях

Достъпът до седем от езерата в
Национален парк “ Пирин“ ще бъде ограничен, защото те са са силно замърсени от пашуването на животни във високите части на планината, предаде БНР.

Предвижда се ограничаването на достъпа до тях с електропастири и последващо възстановяване на естествената им структура.

Замърсените от пашуващи животни езера са в района на Сандански, Кресна и Дамянишкия дял над Банско, каза директорът на парка Росен Баненски.

Другият проблем, който вече е забелязан в неголеми територии на надморска височина около 2000 метра, е короядът по дърветата. Всички дейности за подобряване на природозащитното състояние на НП „Пирин“ са разписани в проект, финансиран по ОП “ Околна среда“ с близо 6.3 млн. лева , който ще се изпълнява в следващите 43 месеца.

инфо: novini.bg

Вижте още:

10 места в Рила, които си заслужава да посетим

10-те най-предпочитани дестинации за уикенд пътуване в България

Митът за пиринския връх Безбог

5 енергийни места, които да посетите в България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.