Село в Испания е прокълнато

призрак

Малко испанско градче с 62-ма обитатели е изцяло отлъчено и прокълнато с толкова силнo заклинание, че само папата може да спре действието му, съобщава Нова телевизия. Местна жителка на село Трасмоз разказва пред BBC Travel: „Историята около вещерската енергия в Трасмоз започва в местния замък. През 13-и век собствениците на замъка посвещават времето си на коване на фалшиви монети. И за да прикрият това от селяните, те пускат слух, че звуковете на стъргане и чукане на желязо идват от вещици, които използват стоманени вериги, за да варят отвари и отрови през нощта.

Жителите от Трасмоз повярвали и оттук нататък селото се смята за синоним на свърталище на вещици и зли сили“. По това време Трасмоз бил мощно владение и там живели проспериращи общности. Земята била плодородна и богата на природни ресурси – желязо, сребро, обширни гори и подземни води. Освен това, селото е било светска територия, което означава, че не е зависело от църквата. Според кралския указ жителите на Трасмоз не трябвало да плащат такси и данъци на близкия манастир Веруела – факт, който разгневил църквата.

Това, разбира се, помогнало в подкрепата на „отровния” слух и игуменът на Веруела понечил да накаже населението на Трасмоз, като отлъчи селото от всички заобикалящи го населени места. Така хората нямали право да ходят на изповед или да извършват други тайнства в Светата католическа Църква – били нежелани и гонени от всякъде. Населението на Трасмоз е съставено от евреи, християни и араби. Споровете с Варуела продължили много години и стигнали дотам, че от манастира започнали да крадат вода от селото, вместо да плащат за нея. В отговор на това, кралят на Трасмоз, Педро Мануел Хименез де Уреа, въоръжил армии срещу манастира. Но преди откритата война да избухне, въпросът бил поет от цар Фердинанд ΙΙ, според когото нападките от страна на Трасмоз са напълно оправдани. Църквата не могла да прости поражението и през 1511 г. с изричното разрешение на Папа Юлий ΙΙ хвърля проклятие от псалм 108 от книгата на Псалмите – най-мощния инструмент на църквата, предназначен за тежки и доживотни проклятия. И тъй като злостната клетва била изречена от папа, само папа могъл да я отмени. Но това не се е случвало до този момент. Следващите години не били никак леки за Трасмоз.

През 1520 г. замъкът изгорял до основи и от векове наред представлява само руини. След като през XV-и в. евреите били изгонени от Испания, Трасмоз преживява грандиозен упадък – от население с десет хиляди жители, остават да живеят само 62-ма души. Днес в селото няма магазини, няма училище, има само едно пусто кафене. Много от къщите са занемарени, а улиците са почти празни.

През 60-те години на XIX-и век масово избивали невинни жени, смятайки ги за вещици. Настъпила болестна епидемия, за която липсвал лек. Обвинили Ла Тия Саска, защото според църквата тя изглеждала странна и потайна. Удавили жената, като вързали голям камък на крака ѝ и я хвърлили в дълбок кладенец. Ла Тия Саска е последната убита „вещица” и въпреки това една стара магическа традиция е все още жива в испанското село. Всеки юни по време на фестивала „Фериа де Бружериа” се изнася пазар с лосиони и отвари, направени от лечебни и халюциногенни билки и растения, които растат в планината Монкайо. Актьори пресъздават исторически сцени, като например измъчване на предполагаеми вещици.

инфо: pik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.