Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

3

Скътан в Пирин планина, една от най-живописните български планини, се намира Роженският манастир и скритата в него чудотворна икона. Разположен непосредствено до село Рожен той се явява най-голямата Света обител в този край и съответно един от най-запазените манастири от времето на Средновековието.

Преди за Ви запознаем със силата на чудотворната икона на Дева Мария, която се съхранява в Роженския манастир, нека Ви разкажем и малко от историята на самия манастир. Всъщност голяма част от нея остава тайна, тъй като около 17 в. манастирският архив е опожарен.

Според летописи, които успяват да оцелеят и продължават и до ден днешен да се пазят в Атон, Роженският манастир възниква през 890 г., когато на това място се построява църквата Св. Рождество Богородично, която дава и името на оформилото се горе-долу по същото време селище Рожен. През 1761 г. манастирът е метох на Светогорския манастир Ивирон, но достига своя апогей през 19 в., когато се превръща в значимо духовно средище.

В наши дни Роженският манастир е не само място, което е посещавано от стотици вярващи, но и една чудесна туристическа дестинация. Известен е обаче най-вече със своята чудотворна икона, посветена на Дева Мария. Тя донася не само здравословно изцеление от редица болести, но и духовен мир и спокойствие.

С чудодейната икона, която се съхранява в кивот в параклиса Св. Св. Козма и Дамян, са свързани някои легенди. Според едно предание тя е принадлежала на гръцка вдовица, която я е хвърлила в морето, за да може да я предпази от унищожение по време на преследването на иконопоклонниците при управлението на император Теофилус.

Тази икона наистина не била унищожена, а плавала в продължение на години, докато стигнала вратите на Светогорския манастир Иверон, откъдето попаднала по-късно и в Роженския манастир. Има предположения, че дори е копие на прочутата икона от Иверския манастир.

Независимо кое твърдение е вярно, а дори и нито едно от тях да не е истина, всички жители на село Рожен са били свидетели на безброй чудеса, случили се на хора, които са успели да зърнат иконата – бездетни девойки са зачевали, хора, страдащи от неизлечими болести са оздравявали, нерешими проблеми са били решени.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ПЕТ МЕСТА У НАС С ЧУДОТВОРНА ЕНЕРГИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.