Символиката на сънищата от древен Египет до теориите Фройд

сън

За разлика от съвременните съновници, ориентирани предимно към психологията и психиатрията, в древността сънищата са смятани за ключ към възможното бъдеще

След изобретяването на печатната машина тълкувателят на сънищата „Онейрокритика“, дело на Артермидор Далдиански от II в., мигновено става бестселър, отстъпвайки по популярност единствено на Библията. Затова пък знаковият труд на Зигмунд Фройд „Тълкуване на сънищата“ за първите две години е продаден в тираж само 400 екземпляра.

Френският философ и историк Мишел Фуко описва в есето си „Сънища, въображение и екзистенция“, че сънищата всъщност са отражение на човешката душа. Освен това той акцентира на това, че сънищата за смъртта са много важни, защото изпълват с живот съществуването ни. За „отражение на душата“ говори няколко века по-рано и философът математик Рене Декарт.

Свещеникът Тертулиан през III в. се опитва научно да докаже, че по време на сън душата напуска тялото, следователно, освобождавайки се с лекота всяка нощ от тленната си обвивка, тя е безсмъртна.

„Най-сънният“ от всички библейски персонажи е Авраам, на чиито сънища са посветени няколко глави в „Битие“.

Свети Йероним, превеждайки Библията за средновековните християни, случайно сбърква в превода на някои гръцки словесни пасажи, поради което бедните хора дълго врема панически се страхуват от сънищата си, смятайки, че те са послания от дявола, който ги отклонява от правия път.

В Талмуда има цял раздел, посветен на систематическия анализ на сънищата, кошмарите и виденията.

Дълго време се смята, че откритата през 1856 година планета Нептун (наречена в чест на римския бог на моретата) управлява сънищата. Защото сънищата са също така ефимерни и призрачни, както тази планета. Насън са напра-вени множество научни и технически открития, в частност – знаменитата Периодична таблица на химичните елементи, шевната машина и дори строежът на атома.

Будистката практика йога, сред останалите неоспорими достойнства, помага на своите адепти да контролират сънищата си, като управляват вътрешните си жизнени енергии.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Тези сънища са знак, че предстои голяма промяна в живота ви

10 символа от сънищата, които не трябва да пренебрегваме

Научете се да контролирате сънищата си с няколко прости техники

Сънищата не се сбъдват, те са реалност

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.