Смъртта на Слънцето: краят ще е грандиозен

слънце

Какво ще стане, когато Слънцето умре? Дълго време астрономите нямаха отговор на този въпрос. Сега учени вярват, че са открили отговора.

Всъщност учените са доста единни за очакваната продължителност на живота на нашето Слънце: дават му още около 10 милиарда години. Но как ще изглежда то след смъртта си досега беше неясно.

Според сегашната прогноза, Слънцето ще се превърне в гигантско образувание от светещи интерстеларен газ и плазма – това е така наречената „планетарна мъгла.“

Името е в известна степен залъгващо, тъй като тези мъгли нямат нищо общо с планетите. Понятието възниква през 18 век, когато с телескоп е било почти невъзможно да се различи планета от планетарна мъгла. Но в действителност това са останките на звездите.

Досега учените смятаха, че Слънцето има твърде малка маса, за да остави видима мъгла след смъртта си. Екип изследователи от Университета Манчестър, водени от астронома Албърт Зийлстра обаче, е разработил нов модел данни, който може да предскаже жизнения цикъл на една звезда. Изследването е публикувано специализираното издание Nature Astronomy.

“Когато една звезда умира, тя изхвърля гигантски количества газ и прах в космоса, процес при който се разголва ядрото,” обяснява Зийлстра. Горещото ядро в случая е причината мъглата да е видима – най-често в продължение на около 10.000 години, екстремно кратко време в астрономически мащаби. „Някои планетарни мъгли са толкова ярки, че могат да се видят на голямо разстояние от порядъка на много милиони светлинни години. А самата звезда не е можело да се види от това разстояние“, казва Зийлстра.

Проблемът е решен

Изчисленията сега обясняват и един парадокс, който оставаше нерешим за астрономите в продължение на четвърт век. Защото според досегашните сметки, старите звезди с малка маса трябваше да произвеждат значително по-слаба мъгла в сравнение с млади, големи звезди. Това обаче не е така.

мъглявина
Мъглата (Небула) “Котешко око” показва как може да изглежда една планетарна мъгла. НАСА

Според новия модел, звездите се нагряват три пъти по-бързо отколкото се смяташе досега, в момента, когато се разкъса тяхната обвивка. Така дори звезди с по-малка маса създават видима планетарна мъгла.

„Проблемът е решен,“ казва Зийлстра. Нашето Слънце има достатъчно маса, за зрелищен финал. Ако имаше съвсем малко по-малка маса, тя нямаше да е достатъчна за видима планетарна мъгла.

Вероятно човечеството няма да преживее края на Слънцето. Защото след няколко милиарда години Слънцето ще се превърне в червен гигант. Тогава ядрото ще се свие, а външната обвивка на звездата ще се разшири чувствително. Наличната вода на Земята ще се изпари, а вероятно и цялата планета.

Така или иначе учените препоръчват на човечеството да се насочи към друга планета. Стивън Хокинг например беше голям привърженик на идеята за колонизация на Марс. НАСА и SpaceX на Илън Мъск също мислят в тази посока. Досега обаче няма конкретен план за пилотиран полет до Марс.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Можем ли да се отървем от ядрените отпадъци като ги пратим към Слънцето?

Слънцето – капан за „тъмна материя“?

Учени: Мощно изригване на Слънцето може да доведе до края на Земята!

Кога ще започне да „умира“ Слънцето?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.