Сондата „Нови хоризонти“ на НАСА прелетя край Ултима Туле

Сондата „Нови хоризонти“ на НАСА прелетя край Ултима Туле – най-отдалеченото изследвано досега небесно тяло, на 6,4 милиарда км от Земята, предадоха Франс прес и ТАСС.

Предвидено е сондата да вземе 900 снимки от Ултима Туле за няколко секунди, докато прелита на около 3500 км от него със скорост 51 500 км/час. Учените се надяват, че изследването на това небесно тяло ще даде по-голяма яснота как се е образувала Слънчевата система.

Ако всичко върви по план, първите кадри на Ултима Туле би трябвало да стигнат до Земята тази вечер.

Ултима Туле е в пояса на Койпер – реликва от формирането на планетите в Слънчевата система. Учените не знаят дали това небесно тяло, открито през 2014 г. от космическия телескоп „Хъбъл“, е с кръгла или издължена форма. Не са известни и размерите му, макар да се смята, че те са около 100 пъти по-малки от тези на планетата-джудже Плутон.

Учените решиха „Нови хоризонти“ да изследва Ултима Туле, след като през 2015 г. изстреляната 9 години по-рано сонда осъществи основната си мисия – да изпрати изключително подробни снимки на Плутон. „Този път ще се опитаме да направим снимки на Ултима Туле с резолюция, която е 3 пъти по-голяма в сравнение с тази на снимките на Плутон – заяви научният ръководител на мисията Алън Стърн. – Ако опитите са успешни, снимките ще са впечатляващи.“

инфо: novini.bg

Вижте още:

Руски космонавти разказват стряскащи истории за космоса

5 странни теории за космоса, звучащи абсурдно

Млечния път се рее в космоса като гигантска спирала

Какъв ще бъде сексът в Космоса?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.