Странни коледни традиции от Викторианската епоха

коледа1

Всички ние може днес да свързваме Коледа с разкошно украсени коледни дръвчета и множество подаръци, но по време на Викторианската епоха хората спазвали своите нетипични празнични традиции. За да се убедите колко странна и различна е тази ера, вижте следващите редове…

Страховитите коледни картички

Викторианската епоха се слави със създаването на първата коледна картичка, проектирана от английския художник Джон Калкът Хорсли по молба на богатия му приятел сър Хенри Коул. Добрата и практична идея за картичката обаче дала на някои смелост да измислят различни изображения върху хартията, вариращи от ужасяващи клоуни, дебнещи полицаи и огромни оси, жилещи деца.

 Викторианският пунш

„Wassail punch“ е популярна зимна напитка, направена от смес от плодове, сайдер и подправки. Познаваме празничната напитка от класическата новела на Чарлз Дикенс „Коледна песен“. След дългото пеене на коледни песни по къщите, хората били канени на чаша вкусен пунш. Различните семейства приготвяли напитката по различен начин, важното във всяка рецепта било пуншът да бъде горещ.

 Коледната приказка

„Christmasing“ е коледна традиция, при която във викторианската епоха продавачите събирали различни празнични клони и ги продавали за печалба в дните преди празника. Къщите, кръчмите, хановете и църквите били богато украсени с тези празнични клонки, който обаче често били крадени. За да се „докопат“ до този така търсен продукт, търговците влизали с взлом в чужди овошни градини, рискувайки живота си при среща с куче или въоръжен стопанин.

Празничната наука

По време на викторианската епоха празнуването на научния прогрес става почти синоним на думата „Коледа“. Коледните книги често съдържали експерименти за деца, а много изобретатели чакали празничните дни, за да „блеснат“ със своите творения. Пример за това бил изобретателят Джон Хенри Пепър, който радвал редица посетители със своите светлинни коледни спектакли.

Салонни игри

Викторианците били изключително привързани към салонните игри, а Коледата било най-доброто време за тяхното практикуване. За жалост обаче, не всички били безопасни и приятни. По време на една от популярните тогава игри, участниците трябвало да измъкнат от пламъците горящи стафиди, секунди преди да са изпепелени напълно.

Коледна краставичка

Следващата нетипична традиция, спазвана по това време, засяга нестандартното закачане на кисели краставички на коледното дръвче. Някои смятат, че идеята за уникалната „украса“ идва от стара легенда, а според други просто хората са харесвали начинът, по който краставичката се слива с коледното дръвче.

 Футболът

Morkadis

По време на викторианската епоха футболът е бил неделима коледна традиция. Във време, в което начините за забавление били наистина ограничени, хората се радвали, когато по празниците станели част от вълнуващ футболен мач. През 1888 година например, Евертън играе два мача на Коледа, като привлича около 2000 души – този незначителен за днес брой зрители бил огромна тълпа за своето време.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Как посрещат Коледа по света

Историята на Коледа по света

Сънищата в нощта между Бъдни вечер и Коледа са голямо предзнаменование!

7 изпитани средства срещу празничния стрес

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.