Странни светлини се появиха по време на земетресението в Мексико

Масивното земетресение с магнитуд от 8,2 по Рихтер, което разтърси Мексико преди няколко дни, беше страшно и грандиозно само по себе си, но имаше и допълнителен страничен ефект: мистериозни светлини в небето.

Множество кадри, заснети по време на бедствието, показват проблясъците в нощното небе над Мексико Сити. Ясно се вижда, че не са нито мълнии, идващи от облаците, нито светлини от самолети.

Смята се, че тези светлини са причинени от самото земетресение – и по точно, от определен вид скала. Изследване, публикувано през 2014 г., разкрива, че подобни светлини се появяват под най-различни форми, като синкави пламъци, кълба от светлина или светкавици.

„При определени видове скали натрупването на напрежение може да разруши двойки отрицателно заредени кислородни атоми в земята, което позволява те да излязат на повърхността под формата на електрически ток през пуктнатините в скалата – е обяснението на Лейла Ертолати, професор по геология в Университета „Фърли Дикинсън“. – ако има достатъчно такива атоми, те могат да йонизират джобове от въздух и да формират плазма или зареден газ, който излъчва светлина.“

Колкото и интересен да е сам по себе си феноменът със светлините, земетресението е най-силното, което е удряло Мексико в последните близо 100 години – трагедия, отнела над 90 човешки живота.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

СТРАШНО ПРЕДСКАЗАНИЕ: 8,3 ПО РИХТЕР ЩЕ УДАРИ БЛИЗО ДО БЪЛГАРИЯ!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.