Суеверията и мястото им в нашия живот

Все още има много хора, които вярват в различни поверия и спазват всевъзможни правила, за да избягват евентуални злини в живота си. Кои са най-разпространените суеверия и за какво?

Те са известни на всички:

– да не се оставя чантата на земята, за да не избягат парите;

– да се носи червен конец против урочасване;

– да се слага синьо мънисто на ръчичката на бебето със същата цел;

– да не се правят големи покупки в понеделник или в началото на месеца;

– да не ти пресича черна котка пътя;

– счупените огледала носят нещастие в любовта и още много други.

В крайна сметка човек се оказва омотан във всички тези вярвания, които не само не му помагат в живота, но го напрягат и задушават допълнително. Понякога е нужно много време, за да се осъзнае, че провалените връзки не се дължат на счупените огледала, а на неправилно взети решения. Четенето на хороскопа и следването на повелята на звездите няма да доведе до подходящи кармични връзки, нито ще обърка предопределеното от съдбата.

Имаме ли нужда от суеверия и хороскопи? Трябва ли да си баем и леем куршум при всеки инцидент и житейска трудност?

Животът е прекалено кратък и достатъчно напрегнат и динамичен, за да го усложняваме допълнително. Няма нужда да се следи с кой крак се тръгва към важно събитие. Успехът в начинанието се определя от собствените сили, възможности, кураж и подготовка, а не от правилното пристъпване.

Парите идват не когато ни засърби дясната ръка, а когато сме се потрудили за тях. Няма нужда да се избягват всички черни котки в квартала, да се носи синьо, червено и шарено; да се пази в тайна хубавото, за да не се провали, и всички онези писани и неписани правила, които ни уморяват и дезориентират в крайна сметка.

Откъде са дошли всички тези безумни поверия и безбройни предразсъдъци?

Истината е, че повечето суеверия са започнали като невинно предупреждение. Суеверието, че ако момиче го заметат с метлата, няма да се ожени, идва от констатацията, че щом е толкова несъобразителна и мързелива, че не се помести от пътя на метлата, момата няма да бъде поискана за булка. Тази простичка констатация неусетно е преминала в плашещо суеверие, което не носи никаква полза.

Morkadis

Обяснението на произхода на всяко суеверие може да бъде разковничето, което ще помогне на много хора да спрат да вярват в него. Така ще изкоренят страховете си, защото няма нищо по-лошо от страха, особено когато е напълно неоправдан.

Стимулирането на вярата в собствените сили и възможности, а не уповаването на невидими сили ще създаде условията за успех. Всеки сам трябва да се погрижи за щастието си, а не да чака някой друг да го направи. Самопознанието и усилията за повишаване на собствените възможности са това, което трябва да замести суеверията.

инфо: sanovnik.bg

Легендата, от която тръгва суеверието, че не се подаряват часовници

Азиатските суеверия: бабини деветини или реалност?

Светът е голям и суеверия дебнат отвсякъде – ето 10, които ще ви изумят!

7 интересни суеверия, свързани с храни и напитки

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.