Суперярък Марс ще се появи на небето тази пролет

марс

Тази пролет Марс ще изглежда по-ярък и голям на небето, отколкото сме го виждали в последните 13 години, и скоро за любителите на небесните зрелища ще има почти идеални условия за наблюдение на Червената планета.

Земляните ще получат рядката възможност да наблюдават Марс. Обикновено той е достатъчно далече и се наблюдава през телескоп като размазана оранжева точка.

Единственото време, когато се открива възможност да се наблюдават форми от релефа на повърхността му, на облаци, прашни бури и полярните шапки на Марс, са появяват през така наречените опозиции, през които Марс се намира най-близо до Земята, което се случва с интервал около две години.

Освен това не всички опозиции на Марс са еднакво ценни за наблюдения на планетата – най-добрите протичат на групи по 2-3 опозиции и се повтарят в цикъл с продължителност 15-17 години.

Тази пролет ще бъде особена за Марс. Червената планета ще изглежда по-ярка и голяма през май, отколкото е била в последните 13 години. В най-добрите за наблюдения дни, в края на май, планетата ще изглежда два пъти по-ярка и с около 18% по-голяма, отколкото при предишната подходяща за наблюдения опозиция от април 2014 г.

Всъщност, като се започне от края на април, чак до средата на юли, Марс ще се намира най-близо до Земята от 2003 година насам.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

11 МИСТЕРИОЗНИ ОБЕКТА, ЗАСНЕТИ НА МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.