Супер Луна на 8-ми април

В нощта на 7 срещу 8 април ще сме свидетели на явлението Супер Луна. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН).

„Перигеят на Луната ще бъде на 7 април в 21.10 ч. – с 8 часа и 25 минути преди пълнолунието на 8 април в 5.35 ч.“, обясни физикът.

„За суперлуния се обявяват пълнолунията, принципно – и новолунията, случващи се при междуцентрови разстояния Земя – Луна по-малки от 360 000 km. Такива пълнолуния през 2020 г. са мартенското, априлското и майското“, изтъкна още Маркишки. Пенчо Маркишки обърна внимание, че по определение Супер Луна, или „Перигейна сизигия в системата Земя-Луна-Слънце“, имаме при близки във времето пълнолуние, или новолуние, и перигей.

„Когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята на 384 403 km. При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално“, обясни още физикът пред Фокус.

Супер Луната ще донесе късмет на тези, които търсят промяна. Също така е важно през този ден да сте настроени оптимистично – това ще помогне да се изпълнят най-съкровените ви желания, посочват астролозите!

инфо: novini.bg

Вижте още:

Нередности, които намекват, че Луната е космическа база

Вижте какво споделила Ванга за мисията до Луната

Руснак: На Луната има град, видях го!

Пет странни неща, които научихме наскоро за Луната

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.