Съд отказа да погребе древна мумия, носеща бедствия

9

 

Горноалтайският градски съд отказа да удовлетвори иска на коренното население за погребването на археологически паметник – мумията на Алтайската принцеса, открита в платото Укок.

„В европейската култура може и да е прието да се тревожи прахът на умрелите, но при нас това е голям грях. Затова искаме да постигнем погребване на мумията. Ще обжалваме отказа на Горноалтайския съд пред по-висша инстанция и ако се наложи, ще стигнем до международен съд“, казва инициаторът на иска и президент на Духовния център на тюрките „Кин Алтай“ Акай Кине, цитиран от Российская газета.

Съдебното решение в окончателна форма все още се подготвя, затова точните мотиви за отказа все още са неизвестни. Но ответниците – представители на Националния музей на Република Алтай, Института по археология и етнография на СО РАН и министерството на културата на Република Алтай – настояват, че мумията се явява уникален паметник на историята и културата, която трябва да се съхранява и изучава.

„Решението на съда е правомерно, тъй като изискването за погребване на археологически паметник не съответства на руското законодателство – коментира ситуацията алтайският историк и археолог Сергей Киреев. – Освен това ищците не са успели да представят убедителни доказателства за своите изисквания, допуснали са фактологични исторически и етнографски грешки. Надявам се, че мумията ще остане в нашия музей, където са създадени всички условия за безопасното ѝ съхранение. Та не е изложена на показ, а се намира в специален саркофаг. В експозицията е представено копие на археологическия паметник.“

Алтайската принцеса, или принцеса Укок, е мумия на момиче, открита на гробницата Ак Алах през 1993 година. Тази находка досега се смята за едно от най-значимите открития на руската археология от края на ХХ век. Местното население изисква мумията да бъде погребана, тъй като вярва, че тя е охранявала „гърлото на земята“ – входа в подземното царство, и е осигурявала спокойствие в региона.

Сега, когато мумията се намира в музея, гърлото е останало отворено, което според алтайците е опасно. Според коренните жители непогребаната мумия е причина за множество стихийни бедствия в региона.

Според последни изследвания на сибирските учени принцеса Укок е починала от рак на млечната жлеза на възраст около 25 години.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ЗЛОВЕЩИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.