Тази звездна система е дом на ключова съставка за извънземния живот

Изображение: megavselena.bg

Всички сме направени от звезден прах, което го прави изключително важна отправна точка за формирането на всеки живот във Вселената. И сега изглежда, че сме се натъкнали на изключително вълнуващо кълбо звезден прах на стотици светлинни години от нас.

Изследователи от обсерваторията в Лайден в Холандия откриха най-голямата молекула, откривана някога в образуващ планета диск, въртящ се около далечна звезда на 444 светлинни години.

Молекулата, наречена диметилов етер, е органично съединение, съставено от кислород, водород и въглерод. Той е сред една от стотиците молекули, за които се смята, че са жизненоважни за засаждането на органичен живот във Вселената.

Това ново откритие, публикувано във вторник в Astronomy & Astrophysics, може да предложи прозрения за това как и по какви начини основните химически градивни елементи на живота се озовават на други планети.

Холандските изследователи откриха диметилов етер в облак около млада звезда, наречена Oph-IRS 48 в съзвездието Змиеносец. През последното десетилетие Oph-IRS 48 беше обект на голям интерес заради масивния си пръстен от прах и лед с форма на кашу.

Астрономите вярват, че пръстени като този съдържат остатъци от раждането на нови звезди и планети, способни да уловят молекули с големи размери, които в крайна сметка се събират заедно, за да образуват комети, астероиди и дори други планети.

Съвсем наскоро астрономите откриха, че пръстенът на Oph-IRS 48 има резервоари от лед, потенциално препълнени с уловени сложни молекули. В тези ледени резервоари холандските астрономи откриха диметилов етер, докато се изпарява и избяга под топлината на звездата. И това откритие кара астрономите да търсят съкровища за по-сложни, животворни молекули другаде в други ледени резервоари наблизо, където се раждат звезди и планети.

„Невероятно сме доволни, че вече можем да започнем да проследяваме цялото пътуване на тези сложни молекули от облаците, които образуват звезди, до дискове, образуващи планети, и до комети“, каза Ниенке ван дер Марел, изследовател и сътрудник на обсерваторията в Лайден в прессъобщение. „Надяваме се с повече наблюдения да можем да се доближим до разбирането на произхода на пребиотичните молекули в нашата собствена слънчева система.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Необичайни радиовълни идващи от центъра на Млечния път озадачиха учените

Мистерията на марсианските свлачища

Земята е заобиколена от огромен космически мехур

Частно финансирана мисия до Венера ще търси признаци на живот

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.