Тази оптична илюзия изчезва, ако се вгледате в нея достатъчно дълго

Вгледайте се в центъра на изображението по-долу.

След няколко секунди цветовете ще започнат да избледняват. Първо изчезват по-светлите по периферията. След около минута всичко ще се изпари и единственото нещо, което остава пред очите ви, е бял (или сив квадрат).

Поне докато не мигнете.

В момента, в който преместите погледа си или се съсредоточите върху друг аспект от изображението, цветовете отново изплуват на преден план.

Ако ефектът не се появява, увеличете яркостта на екрана си.

Това е един интересен визуален трик, наречен Ефектът на Трокслер. Той се появява тогава, когато съзнанието се фиксира върху определен обект. Всичко в периферното ви зрение избледнява и накрая изчезва. Ефектът е кръстен на Игназ Пол Витал Трокслер (Ignaz Paul Vital Troxler), швейцарски лекар и философ от 19 век.

През 1804 г. Трокслер открива, че когато фокусира очите си върху една точка, други елементи в зрителното му поле започват да изчезват или избледняват.

Тук важна роля играят сакадите – малки неволеви движения, които човешкото око прави, дори когато се фокусира. Тези бързи движения на очите позволяват на ретината, с всичките й чувствителни към светлина клетки, да сканира нашето зрително поле с най-висока разделителна способност.

Но тук е уловката – ако фокусирате ретината си върху една малка точка във вашето зрително поле (като черната точка), светлочувствителните клетки на ретината ще свикнат с непроменливата сцена и те постепенно ще станат нечувствителни към зрителни стимули.

Зрителните стимули започват да избледняват и да приемат цвета на фона. В невронауката тази концепция е известна като „запълване“ (filling-in).

Именно това „запълване“ е точно причината, поради която не забелязваме носа си, въпреки че седи в самия център на полезрението ни постоянно.

Ето още няколко илюзии, вдъхновени от Трокслър:

източник: obekti.bg

Morkadis

Вижте още:

Игри на разума: Нашият живот е илюзия?

Тази 10-секундна слухова илюзия става все по-шантава с всяко ново слушане

Поредната оптична илюзия – открийте собственика на мечката

Визуален тест на характера: мъж или жена виждате?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.