Тайнствената столица на запотеките

Когато се заговори за древните цивилизации на Америка, повечето хора веднага се сещат за ацтеките, маите и инките. Малко известен факт е, че това не са нито най-великите, нито най-древните народи, владеели екзотичните земи на Латинска Америка.

4

Преди тях земите на днешно Мексико били владени от запотеките – тайнствен народ, който достигнал пик в развитието си между 1500 и 200 г. пр. Христа. Известно е, че запотеките са заселват в тази част от света около 2000 г. пр. Хр. и бързо покоряват околните народи. В центъра на своята империя те издигат велик град – Монте Албан. Руините на древния мегаполис се издигат днес в южната част на Мексико, в околностите на град Оахака, щата Пуебла.

Забележителното в тайнствения град е, че той е издигнат на 1900 метра надморска височина, върху върха на планина, който бил изкуствено заравнен от запотеките. Днес в града призрак все още се издигат величествени пирамиди, обсерватория, има зала за танци и огромен площад.

Навсякъде по стените на оцелелите постройки се открояват релефи, които не са типични за нито един народ в Америка, а по-скоро наподобяват на цивилизациите, които са се развивали в Африка. Йероглифите върху тях пък се считат за едни от първите прояви на писменост в Мексико.

Днес учените смятат, че Монте Албан един от първите градове, построени в Америка. Развивал се повече от 1500 години, малко преди края си той става един от най-големите в света. Своя пик столицата на запотеките достига през 700 година пр. Хр. От този период са и повечето оцелели днес сгради.

Въпреки хилядолетната си история и невероятния си разцвет, археологически разкопки показват, че Монте Албан запустява изведнъж. Няма данни за кръвопролития и разруха, причинена от война. Просто в рамките на няколко години всички жители напускат великия някога град. Учените предполагат, че причината за това изселване се крие в няколко поредни години провалени реколти, глад и климатични промени.

След колонизирането на тази част от Америка от испанците Монте Албан е напълно забравен. Докато руините на града не били разкопани от археолози, те били смятани за част от планината, обрасла с бели цветя (наречена Монте Албан – Бялата планина).

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.