Така са изглеждали несравнимите жени на иранският шах

1

Пред вас са уникалните снимки от харема на шах Насер ад-Дин Шах Каджар, управлявал Иран от 1848 до 1895 година.

Една от многото страсти на Шах Каджар била фотографията. Да снима му харесвало още от дете и когато дошъл на власт, той създал в двореца първото официално фотостудио.

2

Ад-Дин Шах Каджар и фотографът Севрюгин преди фотосесия

През  70-те години на деветнайсти век в Техеран отворил студио руският фотограф Антон Севрюгин и станал придворен фотограф на иранският владетел. Севрюгин създал фотолетопис на Иран и за заслугите си получил почетна титла.

3

Руският фотограф имал право да снима самият шах, неговите роднини от мъжки пол, придворните и слугите. А за себе си, шахът като страстен поклонник на фотографията, оставил правото да снима харема си, в който по исторически данни имало около 100 наложници.

4

Известно е, че Насер ед-Дин Шах сам е проявявал и съхранявал снимките си в дворцовата лаборатория в двореца в Голестан, където в наши дни има музей.

5

Несравнимата Анис ал-Долех – любимата жена на шаха (вдясно)

Неординарността във фотографиите на неговите наложници се състояла в това, че според шиитските закони по тези времена било забранено да се снимат лицата на хората, още повече на жени. Само най-могъщият човек в страната можел да си позволи да нарушава закона.

6

Анис ал-Долех

Фотографиите на жените оспорват общоприетите представи за живота в харема. Жените на шаха изглеждат напълно съвременни за времето си, гледат уверено в обектива без да кокетничат или да изглеждат плахо.

7

Несравнимата Анис ал-Долех (седнала)

Може даже да се предполага, че сред жените в харема е имало приятелски отношения – на някои от снимките е запечатан харема на пикник.

8
Morkadis

Насер ад -Дин Шах Каджар с жени от харема си.

По снимките може да се разбере какъв е бил вкусът за жени на иранският монарх – всички жени са с естественото си окосмяване, с гъсти сключени вежди и добре поддържани мустаци.

3

 

Добре се вижда, че жените не са гладували и не са били обременени с физическа работа. Местните разказват, че в колекцията на Голестан има и голи снимки, но те са надеждно скрити.

1

Харемът на излет

2

На много от снимките жените от харема са запечатани в къси рокли и чорапи, наподобяващи балетни костюми. И това не е случайно. Известно е, че през 1873 година Насер ед Дин Шах по покана на Александър ΙΙ, посетил балет в Санкт Петербург. Според легендата той така бил очарован от руските балерини, че въвел за своите жени балетни костюми. Разбира се, можели да ги обличат само пред камерата. Но това е само легенда.

4

Жени от харема в балетни костюми

5

инфо: filterdigest.com

Вижте още: 

30 ЖЕНИ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ ДНЕС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

10 коментара
  1. Dimana Lecheva 9 години ago
  2. Ivelina Stoyanova 9 години ago
  3. Анонимен 7 години ago
  4. Стефан 7 години ago
  5. Ivaylo Koev 7 години ago
  6. Angelo Drenov 7 години ago
  7. presidentw00t 7 години ago
  8. Боряна Цветкова 4 години ago
  9. Владимир Дойчив 1 година ago
  10. Бисер 1 година ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.