Тегне ли древноегипетско проклятие на богинята Бастет над Странджа?

pixabay.com

В планината Странджа, близо до Малко Търново се намира местност, наречена Градище. За това място се носят легенди сред местните жители, станали причина за експедиция преди 40 години, която завършила твърде печално за участниците и без реални резултати за науката.

Всичко това подклажда още повече тайнствените разкази за чудото в този район и засилва мистерията около него. За какво точно става въпрос?

Смята се, че там се намира древна египетска гробница, в която е положено тялото на богинята Бастет.

В египетската митология богинята Баст, по-късно наречена Бастет, се чества като божество на радостта, празника, танца, музиката, плодородието. Бастет е покровителствала бременността.

Имала е култ, в който на централно място е стояло жертвоприношението на мумии на котки. Самата Бастет се е смятала за получовек – полубог и е носела маска на котка през целия си живот. Нейните последователи също носели подобни маски.

Какво прави древна египетска богиня в Странджа?

Според легендата Бастет е родена като тракийска принцеса, която се озовала в древен Египет, а след нейната смърт е погребана в родното място, както сама пожелала. Това обаче е само причината, завързала възела на цялата мистерия около гробницата на Бастет.

Иманяр открил стара карта с указание къде точно се намира саркофагът с тялото на богинята, а разказът на пророчицата Ванга, при която се отнесли за съвет тогавашните държавни ръководители, само засилил интереса към тази мистериозна история.

Според този разказ от Египет пристигнали хора с маски на лицата, за да погребат жена, която държи жезъл от извънземна материя. Тя е богинята Бастет. Заедно с тялото на божеството за закопани несметни богатства, но още по-ценен от тях е древен папирус, разказващ историята на света 2 хиляди години назад и 2 хиляди години напред в бъдещето.

По думите на пророчицата мястото е защитено с древно проклятие, за да бъде опазено до момента, в който хората ще достигнат такава степен на развитие, че ще бъдат готови да намерят, разчетат и използват наученото от тайнствения ръкопис. До тогава гробницата на Бастет трябва да остане недокосната и всеки, който дръзне на наруши това изискване, ще пострада.

Не е ясно дали секретната експедиция е стигнала до гроба на Бастет и дали нещо е намерено там. Знае се само, че разкопките са преустановени скоро след като са започнали, а всички, които са свързани по някакъв начин с тази тайна, са починали, отнасяйки със себе си тайната на египетското божество.

Така легендите за Бастет и нейното проклятие продължават да витаят в района на Малко Търново, близо до границата с Турция, независимо от скептицизма на повечето археолози и историци. Дали наистина има някаква тайна, или това са само легенди около древното тракийско светилище, съществувало някога в този район, не може все още да се каже със сигурност. Магическото обаяние, което излъчва планина като Странджа, ражда всякакви митове.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

Отмъщение на Кремъл ли беше погрома на мистериозната експедиция „Бастет“?

Загадката „Бастет“ и какво намери Людмила Живкова в гробницата ѝ

Богинята Бастет: Извънземната покровителка на човечеството

Най-старата цивилизация в България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.