Токсичните ефекти от негативното себеразговаряне

pixabay.com

Отрицателното говорене към самите вас е пагубен акт за психичното ви здраве. Докато продължавате да се вслушате онези негативни мисли, които ви казват, че животът е неприятен, то тогава вие никога няма да сте достатъчно добри и няма да пожънете успех, защото непрестанно създавате стрес около себе си.

Отрицателното себеразговаряне е обичайна практика за много хора, тъй като човекът е най-големият критик на себе си. Въпреки че може да е обичайно, негативната настройка може да промъкне по време на вашия натоварен ден, което не е здравословно.

Ето кои са токсичните ефекти от негативния саморазговор, които да ви накарат да ограничите този мисловен модел, за да се чувствате по-уверени и здрави в ежедневния си живот.

Какво е отрицателен саморазговор

Като начало, трябва да се разгледа същността на негативното себеговорене. Този начин на мислене изглежда различно за много хора. Това може да са онези мисли в ума ви, които ви казват, че никога няма да бъдете достатъчно добри или че не можете да се справите с дадена задача. Отрицателният саморазговор може да се появи и като натрапчиви мисли, които да повлияят деградивно на самочувствието ви, като например да ви внушат, че нямате хубаво тяло.

Отрицателният саморазговор представлява съвкупност от всякакви негативни мисловни модели, които се промъкват в ума ви през целия ден. Това явление може да зачести, комбинирайки се със стрес и тревожност. Докато негативното себеразговаряне е често срещано сред всяко човешко същество, някои хора са се научили да спират тези мисли, като заместват тези мисли с положителни.

Защо отрицателният саморазговор е токсичен?

Ще намерите няколко причини, поради които негативното саморазговаряне се оказва толкова токсичен процес, влияещ върху вашето благополучие. Ето кои са те:

Ограничено мислене

Когато живеете живота си, постоянно вслушвайки се в негативния саморазговор, който възниква неканен, вие ще ограничите способността си да мислите извън рамките. Завинаги ще останете с мисълта, че не сте достатъчно добри и никога няма да опитвате нещо ново или да адаптирате моделите си на мислене, за да се насочите към положителното.

Намалено самочувствие

Докато продължавате с този негативен разговор със себе си, вашето самочувствие ще започне да се влошава. Това може да повлияе на психичното ви здраве по различни начини, които могат да стимулират възникването на депресия, тревожност и други заболявания, свързани с ума. Тъй като самочувствието ви потъва, способността ви да се издигнете намалява и съответно това се оказва пречка във вземането на здравословни житейски избори.

Предизвикателства във взаимоотношенията

Не е приятно да излизате с някой, който чувства, че никога не е достатъчно добър. Ако имате достатъчно късмет да имате дългосрочна връзка, тогава има вероятност да не сте толкова лоши, колкото ви казва негативното ви себеразговаряне. Въпреки това този мисловен модел може да ви погълне и след това, в крайна сметка, ще се окажете причина за пропастта във вашите лични взаимоотношения.

Morkadis

Невъзможност за дълготрайна работа

Всеки човек се е сблъсквал с неприятните чувства на несигурност всеки път, когато намери нова работа, но негативното себеразговаряне може да унищожи способността ви да задържите тази нова позиция. Докато продължавате с работата и получавате нови задачи, негативният саморазговор може да се окаже пречка в това, да се справяте оптимално с всяко задължение. Ако оставите това да се служи, то можете да принудите вашия работодател ви да ви уволни и да загърбите мечтаната доходоносна професия.

Как да ограничите негативното саморазговаряне

След като токсичните ефекти от отрицателното себеразговаряне са изяснени, то сега е време да научите подходящи стратегии, с които да изкорените този мисловен модел от живота си:

– Всеки път когато се промъкне негативна мисъл, незабавно помислете за нещо, което МОЖЕТЕ да направите добре;

– Започнете да пишете бележки за това, за което сте благодарни, и създайте свой собствен ежедневен благодарствен дневник;

– Упражнявайте своята усмивка дори ако сте принудени, в крайна сметка винаги ще се усмихвате и това ще ви помогне да запазите негативните мисли далеч от вашата енергия.

Хората, които са работили, за да коригират своите мисловни модели, са поели ангажимента да не позволят на токсичните ефекти от отрицателния себеразговор да управляват живота им. С горепосочената информация ще помогнете на себе си, като поемете пътя към промяна и се научите да цените своята идентичност.

източник: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.