Топенето на ледовете може да събуди вируси на древни екосистеми

Изображение: pixabay.com

Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на повърхността части от древни екосистеми, включително вируси, смятат учени от Руската академия на науките (РАН), пише РИА Новости и БТА.

Повече от 10% от територията на Русия е замръзнала. В почвата там се съдържат отлагания, замръзнали преди милиони години. Тогава е съществувала огромна екосистема от мамути, мусусен бик, вълнести носорози и всички те са имали своите заболявания. Всичко това е замръзнало и сега започва да се топи. Откриват се нови вируси, които за щастие „не обръщат внимание“ на хората, отбелязва Сергей Давидов от Тихоокеанския институт по география.

Ученият подчертава, че в останките от мамути е открита сибирска язва. Намаляването на броя на юкагирите (народност в Североизточен Сибир), се дължи на едрата шарка, която на север е взела много жертви.

Не е изключено в замръзналата почва вирусът на едрата шарка да се е запазил, смята Давидов.

Заради глобалното затопляне се наблюдава и промяна в растителността и състава на видовете птици и риби на север.

Топенето на ледовете в океана води до увеличаване на количеството метан, което, от своя страна влия не рифовете и те започват да се разрушават.

източник: novini.bg

Вижте още: 

Епидемиите в историята винаги са били свързани с големите климатични промени

Топенето на ледниците ще отвори живачен ад

Събудиха вирус на 30 000 години

Четири сценария за края на света според Стивън Хокинг

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.