Топ 16 на най-древни градове в Европа

Градовете с хилядолетна история могат да ви предложат много повече от просто една красива архитектура и уникални артефакти.Тези градове са пълни с невероятни истории и легенди, които са най-голямата примамка за опитни изследователи.

Вижте 16 от най-древните градове в Европа:

1. Аргос, Гърция – 5000 г. пр.н.е.

Намира се на полуостров Пелопонес.Носи името на сина на Зевс от Гръцката митология.Днес градът има население от малко над 30 000 души.Сред забележителностите са античният театър с 20 000 места, гробниците, храмът на Афродита

2.Атина, Гърция – 5000 г. пр.н.е.

Районът на Акропола е заселен от най-малко 5000 г. пр. Хр.През 490 година пр. Хр. Атиняните отблъскват атаката на персийците при битката при град Маратон. След това Атина влиза в своя Златен век на развитие.Тук са живели Сократ, Аристотел, Хипократ, Платон, Софокъл.Носи името на богиня Атина.Днес има население от 3.1 млн. души.

3.Пловдив, България – 4000 г. пр.н.е.

Beautiful cityscape of Plovdiv, Bulgaria, in the medieval part of the city called Old Town, with the ancient Roman theatre

Археологически разкопки показват останки от селища от неолитния период (6 век пр. Хр.).През античността носи името Филипополис.До днес са запазени античниян театър с 30 000 места. Други забележителности са Римският одеон, Римският форум, множество музеи.

4.Ханя, остров Крит, Гърция – 4000 г. пр.н.е.

Ханя е вторият по големина град на остров Крит.Разположен е на древния град Кидония, който е важен център на минойската цивилизация.Омир казва, че градът е от най-важните за времето си. Намерени са фрески, монети и съдове.Счита се, че е разрушен от сарацините през 828 година и след това е наново вдигнат от венецианците.Днес е красив град с древни каменни стени, плажове, музеи и таверни.

5.Патра, Гърция – 3500 г. пр.н.е.

Morkadis

Патра е много древен град. Основан е от древните елини. По-късно е завзет от турците. През 1779 година е опожарен от албанците.

6.Трикала, Гърция – 3000 г. пр.н.е.

Носи името на нимфата Трике. Населението е малко над 48 000 души.Днес туристите посещават руините на града и джамията Курсум.

7.Тива, Гърция – 3000 г. пр.н.е.

Тива съществува от 5000 години.Счита се за родно място на Херкулес В гората, близо до Тива, е живял, според митологията, и Сфинксът, победен от цар Едип.

8.Кутаиси, Грузия – 2000 г. пр.н.е.

Кутаиси е вторият по големина град в страната. Има население от малко над 200 000 души.В Историческия музей има богата колекция от артефакти.Катедралата Баграти е реставрирана през 2012 година, въпреки протеста на ЮНЕСКО.

9.Ларнака, Кипър – 1300 г. пр.н.е.

Ларнака днес стои на мястото на древния град Китион, основан от микенците. По-късно става първата финикийска колония на Кипър.Градът е известен със своите красиви чисти плажове, чудесна храна и оживен нощен живот. Ларнака има живописен морски фронт, който предлага много дейности по време на големите фестивали.

10.Халкида, остров Евбея, Гърция – 1300 г. пр.н.е.

Омир пише за Халкида в Илиада, която е написана през 762 година пр. Хр., като според него градът е на 2 800 години.Градът е построен преди Троянската война.Въпреки че по времето на Римската империя това е голям град, днес не е останало почти нищо от Стария град.Градът е известен като туристическа дестинация.

11.Лисабон, Португалия – 1200 г. пр.н.е.

Има малко информация за първите заселници. Археологически разкопки доказват, че тук са живели финикийци поне от 1200 г. пр. Хр. Днес Лисабон е една от най-красивите еропейски столици, пълен с туристи, културни и исторически забележителности.

12.Митилини, остров Лесбос, Гърция – 1100 г. пр.н.е.

Този древен град е столица на остров Лесбос в Егейско море.Аристотел е живял на този остров две години. От тук е поетесата Сафо.За града се знае още от времето на Омир и Троянската война.Днес посетителите разглеждат замъка, църквата Айос Терапо, Статуята на свободата.Островът изнася сардини и узо.

13.Кадис, Испания – 1100 г. пр.н.е.

Градът е основан от финикийци от Тир и Ливан. Казвал се е Гадир.От тук тръгва на своето трето и четвърто пътешествие Христофор Колумб.Красивият град е известен с чудесната си храна и напитки. Пробвайте местното шери и тортията със скариди.

14.Мцхета, Грузия – 1000 г. пр.н.е.

Мтшкета се намира на север от столицата Тбилиси.Това е първият грузински град, приел християнството.Може да видите много исторически паметници като Кръста на манастир Явари, катедралата Светившковели и манастир Самтавро. Те се считат за брилянтни пример за средновековна архитектура в Кавказкия регион.

15.Задар, Хърватия – 900 г. пр.н.е.

През 17-и и 18-и век е атакуван от византийци, турци и французи. През 90-те години градът е пострадал от хърватската война за независимост.Градът е построен по римски модел. Тук има църкви от 9-и век.

16. Ереван, Армения – 782 г. пр.н.е

Арменската столица е основана около 30 години преди Рим.През вековете е била нападана от асирийците, римляните, византийците, персийците, арабите, монголците и турците, а през 1920 година е завзет от съветската армия. Градът е културен и туристически център.

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

Опасни градове, които не трябва да посещавате сами

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

Тайните секретни градове на Русия

Най-студените градове в света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Неволята 4 години ago
  2. Анонимен 1 година ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.