Ужасът да си съпруга на Иван IV Грозни (част 1)

4

Иван IV Грозни (Страшни – преведено от руски) е първият коронован руски цар и един от най-жестоките владетели, които историята познава. Заради тежкото си детство, белязано от интригите на болярите, Иван израснал подозрителен и параноичен към всички, които го заобикалят. Цял живот трябвало да пази трона си от заговори. Но всички тези обстоятелства се отразили и върху личният му живот. Той представлява една дълга поредица от царици. Всяка от тях загива или при странни стечения на обстоятелствата, или убита пред всички по заповед на царя.

Равносметката е 8 съпруги, от които само 4 са признати от църквата. Другите 4 брака Иван IV Грозни сключил по своя воля, без да иска разрешение от никого. Към тази внушителна цифра съпруги трябва да прибавим и безброй любовници. В сравнение с Иван IV Грозни крал Хенри VIII, най-известният многоженец и убиец на съпругите си в английската история, изглежда като малко невинно момченце.

Друг сериозен проблем на Иван IV Грозни е, че не е успял да остави достоен наследник за руския трон. Децата му или се раждали мъртви, или имали странни заболявания (с изключение на 3 от тях). Причината за тези нещастия е, че още преди да се ожени, когато е бил 16-годишно момче, болярите изпращали на царя си огромен брой проститутки. Някоя от тях го заразила със сифилис, който царят носил до края на живота си. Заразявал съпругите си и те не можели да износят и родят здрави деца.

Първата царица е Анастасия Романовна. Избрана е чрез конкурс, на който се явили всички девици от благородни семейства. Болярите стеснили кръга до 6 момичета, които отговарят на изискванията за царица. От тези 6 момичета Иван сам избрал Анастасия. Тя била невинна и крехка, царят се държал добре с нея и я слушал. Имал навик да затваря хора на площада, да им пуска мечки и да наблюдава кървавите битки. Анастасия го убедила да спре.

В Москва избухнал пожар. Царицата помогнала на всички пострадали семейства. Оттогава хората я нарекли Анастасия Милостивата. Имали 14-годишен брак и 6 деца, от които оживели 3 – Иван V, Евдокия и Фьодор. Иван бил обявен за бъдещ наследник на трона. Фьодор бил умствено изостанал, но много привързан към брат си. Царицата умира на 30-годишна възраст. Иван Грозни е в шок и твърди, че е отровена от някой предател. Според дворцовия лекар тялото ѝ не е издържало многото раждания.

Съпруга номер 2 е дъщеря на черкезки благородник. Този брак е сключен, за да има мир между руснаци и черкези. Тя приема християнската религия и името Мария Темрюковна. За разлика от първата царица Мария е жестока. Гледала наказанията от първия ред, където кръвта на хората пръскала лицето ѝ. Измисляла сама нови мъчения, които предлагала на царя. Друга нейна особеност била да избира любовници на мъжа си, а и тя самата му изневерявала всеки път, когато го нямало в двореца.

Народът я мразел, болярите – също. Дошло време да се отърват от нея. Убедили Грозни, че Мария подготвя заговор срещу него заедно с любовника си. На другия ден и двамата били мъртви по неясни стечения на обстоятелствата.

В периодите, в които не е женен, царят бил много опасен. Заедно с групичка генерали влизали в именията на благородниците, изпивали виното и изнасилвали дъщерите им. Грозни бил силно религиозен и след всеки грах се разкайвал много, но полза никаква. Затова отново събрали всички благородни девици, за да открият съпруга номер 3.

Спрял се на Марфа Собакина, защото не била дъщеря на болярин (знаем колко ги мразел). Новата царица умира на 18-я ден след сватбата. Въпреки злобната клюка, че половият нагон на царя я е убил, при аутопсия в по-късни години истината излиза наяве. Майка ѝ давала билки, с които да зачене по-бързо. В същото време братът на втората съпруга искал да я трови бавно, като ѝ пращал отровни захаросани плодове. Когато в организма ѝ се срещнали отровата и силните билки, се получила реакция, а резултатът бил смърт.

Иван не можел да повярва, че отново е вдовец. Заповядал да не пускат девойките, които дошли на конкурса за съпруги, да се приберат по домовете си и удавил мъката си в най-бурната оргия, която Русия била виждала.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.