Учени: В ескимосите тече кръвта на древните жители на Сибир

ескимоси

Учени откриха гени на древните жители на Сибир в ескимосите от Гренландия, които ги правят по-издържливи на студа.

Ескимосите са защитени със специални гени от арктическите студове. Те са ги наследили от т.нар. Денисовски хора, които са живеели в Сибир преди около 40 000 години, се казва в изследване, публикувано в списание Molecular Biology and Evolution.

Денисовският човек е изчезнал човешки вид, фрагменти от неговите останки да открити в Алтайския край на Русия, съобщи БГНЕС. Учените са сравнили генетичните данни на 200 ескимоси, живеещи в Гренландия, с ДНК на неандерталците и „денисовците“. При ескимосите са открити два гена TBX15 и WARS2, които също така са се срещали в „денисовци“.

Генът TBX15 отговаря за това, как човешкото тяло реагира на студа, а също така за разпределение на мазнините. Тези гени не се срещат при неандерталците и много рядко се срещат в съвременните хора.

Подобен вариант на ДНК може да бъде открит в някои жители на Евразия. Тези гени на практика отсъстват при африканците. Фактическо това свидетелства, че предците на днешния човек са взаимодействали с древните, измрели видове хора.

„Денисовците“ са обитавали същата територия, както неандерталците и съвременните хора.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.