Учени създадоха изкуствени призраци

призракШвейцарски учени създадоха в лабораторни условия изкуствени „призраци, използвайки роботи, за да заблудят човешкия мозък, пише в. „Дейли мирър“.

Доброволците почувствали присъствието на духове там, където нямало никой. Това станало, след като учените нарушили сигналите, достигащи до техните мозъци. Участниците могли да видят по този начин до четири фантома в празното пространство.

Илюзията била създадена чрез роботизирано устройство, което заблуждава вътрешното възприятие на човек за себе си и за другите. С експериментите учените доказаха, че „чувството за присъствие“, което изпитват мнозина и при което им се привиждат духове, ангели и демони, е плод на ума.


Усещане за това, че са наблюдавани, често изпитват хора в екстремни ситуации, като алпинисти, приключенци или хора, дълбоко скърбящи за изгубен близък. Тестовете били извършени във Федералния политехнически институт в Лозана. Видения на духове били асоциирани и с някои медицински заболявания, като епилепсия, инсулт, мигрена и рак.

Ръководителят на изследването Олаф Бланке изтъкна, че за пръв път е било постигнато чувство за чуждо присъствие при лабораторни условия. То може да се получи и при нормални условия, като се стимулира конфликт в сензорно-моторните сигнали към мозъка. Роботизираната система имитира чувствата, изпитвани от някои пациенти с умствени смущения или на здрави хора при екстремни ситуации. Това се постига с променено усещане на мозъка за собственото ни тяло.

За да се появят духовете в лабораторията, учените предоставили на доброволците роботизирано устройство, чиято механична ръка те могли да контролират със своите показалци. Ръката докосвала гърбовете на участниците. При тези синхронизирани действия участниците имали измамното чувството, че някой гали гърбовете им. А когато докосването и движението на показалците било забавяно с 500 милисекунди, се случвали невероятни неща. Участниците имали чувството, че са наблюдавани и докосвани от призраци.

инфо: БТА

Вижте още: 

ХОТЕЛИ, ОБИТАВАНИ ОТ ДУХОВЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.