Учени създадоха почти напълно развит човешки мозък

мозък

Учени от САЩ са отгледали в лаборатория почти напълно развит човешки мозък, чиято зрелост е сравнима с тази на 5-седмичен ембрион в майчината утроба, пише Darik News.

Мозъчният „органоид“ е създаден от препрограмирани кожни клетки и е с размера на гумичка на молив. Учените от университета на Охайо се надяват, че миниатюрната маса от функциониращи нервни клетки и влакна ще се окаже ценно средство за тестването на нови лекарства, без да се използват животни, както и за изследването на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Освен нервни клетки и техните „проводници“ на сигнали – аксони и дендрити, „мозъкът“ съдържа също поддържащи и имунни клетки. Органоидът разполага с 99 процента от гените, налични в мозъка на ембриона, и зачатъчни гръбначен мозък и „око“.

Учените все още нямат яснота дали ако бъде отглеждан още известно време в лабораторни условия, „мозъкът“ ще попълни липсващия един процент гени и ще се развие напълно.

„Той не само прилича на развиващ се орган, но и разнообразните клетъчни типове в него експресират почти всички гени, както се случва в мозъка“, казва ръководителят на изследването Рене Ананд.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

КАК МОЗЪКЪТ НИ ПЪТУВА В МИНАЛОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.