Учени: Човек може да се влюби в робот

робот

Филмът Ex Machina, в който компютърен програмист се влюбва в дроид, спечели сърцата както на критиката, така и на публиката. Ново проучване показва, че разиграният на големия екран романс може да не е толкова фикция, колкото бъдеща вероятност.

Изследването ясно е доказало, че хората могат да изпитват емпатия към роботи, дори и ако знаят, че машините не са способни на чувства. Информацията идва в добавка на по-стари предупреждения на учените, че хората могат да развият нездравословни отношения с роботите и дори да се влюбят в тях, пише Дейли Мейл.

Заключението било направено след експеримент, проведен сред повече от двеста доброволци. На всеки един от тях му били показани снимки на човешка и механична роботска ръка, поставени в болезнени ситуации – например ситуация, в която крайникът е наранен, докато реже хартия с ножица.

След като изследвали електронните сигнали на мозъчните вълни на доброволците, учените установили, че хората изпитали незабавна съпричастност и към хората, и към роботите.

Проучването е съвместно дело на Технологичния институт Тойохаши и Държавния университет в Киото, Япония. То осигурява първото неврофизиологично доказателство за способността на хората да усетят съпричастност към роботите. Резултатите предполагат, че хората могат да бъдат съпричастни с хуманоидни роботи по подобен начин както и с други хора.

Учените предполагат, че хората не са в състояние да се отдадат изцяло в увлечението си към роботите, тъй като механизираните тела и мозъци – ако има такива в близко бъдеще, ще са много различни от човешките.

Смятам, че ако се стигне до там, че в обществото ни да се развият напълно изкуственият интелект и хуманоидните роботи станат част от ежедневието ни, хората ще го понесат, казва Михитеру Китзаки от Технологичния институт Тойохаши.

Именно възможната емпатия между двата вида ще улесни този процес. Въпреки резултатите от изследването, евентуалното създаване на андроиди среща все по-голям отпор сред по-консервативната част от научната общност. Експертите вече са обезпокоени от влиянието на роботите върху самите основи на човешкото общество.

Най-голям критик на новото изследване и на роботиката като цяло е д-р Катлийн Ричардсън, професор по психология на Де Монтфортския университет. Смятам, че е повече от обезпокоителен фактът, че хората могат да развиват емпатия към роботите, казва тя пред Дейли Майл.

Една от най-големите опасности според нея е, че създаването на sexbots – роботи, предназначени за секс, каквито планове обяви голяма японска компания, може да разруши завинаги човешките взаимоотношения. Тя определя тези планове като ненужни и нежелателни.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

В ЯПОНИЯ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ РОБОТ ХУМАНОИД

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.