Фактите за кармата, които не знаете

Кармата е термин от езотериката и представлява емоционалният отпечатък, който влагаме в себе си от всяко свое действие или реакция и оценка при всяка ситуация. Всички отношения, допирът до други хора и ситуации създават последици, наречени карма. При натрупване на идентични последици, те се вписват в ДНК и ги носим и нататък. Кармата непрекъснато се натрупва и променя, както и ние се променяме заедно с нея.

Освен с термините на езотериката кармата може да бъде обяснена и с езика на науката. На всички е известен третият закон на Нютон за действието, на което отговаря равно по сила и обратно по посока противодействие. Тоест природата се стреми към равновесие и успява да го постигне със своите механизми. Народът го е забелязал и определил точно с поговорки като: на каквото постелеш, на това ще легнеш и каквото посееш, каквото повикало, това се обадило и много други. Това е по-просто обяснение на законите на кармата.

Кармата е пряко свързана с теорията за прераждането. Няма абсолютни и безспорни доказателства за прераждането и отделните религии или го отхвърлят, или го приемат. Все пак има извършени множество проучвания, документирани са случаи, които са приети като доказано прераждане, защото в около 1200 от изследвани 2500 случая, проведено от учени от университета във Вирджиния, САЩ, спомените на деца от предишните им животи са научно обосновани и проверени.

Тези проведени научни изследвания засилват интереса и към кармата, която е тясно свързана с прераждането.

Представата за кармата е като за наказание, дори двете думи се използват като синоними, но това не е вярно. Ето 14 факта за кармата, които не са добре известни, но дават по-точна представа за нея.

1. Представата за кармата като наказание не е вярна

Кармата съществува не за да ни наказва за някакви грешки, а за да ни учи и да ни помага в личностното израстване. Трудностите, на които гледаме като на наказание, са всъщност изпитание, което ни дава ценни уроци. В този смисъл трудностите са награда.

Въпросът, който интересува всеки, е може ли да се поправи или както казват, да се изчисти кармата със съзнателни действия? Ако волно или неволно нараним някого и се извиним за това, няма да поправим кармата си. Все пак извинението ще помогне, защото така раната, която се причинили на засегнатия, ще зарасне по-бързо.

Поправяне или изчистване на кармата настъпва тогава, когато осъзнаем истини, за които не сме знаели и те са създали у нас ново чувство – разкаяние и търсене на прошка за грешката. Това е знак, че урокът вече е научен и кармата отпада.

2. Не всички житейски ситуации, през които човек преминава, са карма

Не всички нещастия, които ни се случват, са по лична вина. Има случайности, злощастни обстоятелства, на които всеки може да стане жертва. Тогава друг трупа карма спрямо нас и трябва да я изчисти в този или друг живот. Това не е толкова често, колкото много хора си мислят. Кармичните случки са по-малко, отколкото житейските случайности.

3. Кармата невинаги се отразява на настоящия ни живот

Често действията, които извършваме в този си живот, намират отражение в следващия. За грешки, извършени сега, ще се плаща в друго прераждане, както и наградата за добро дело може да остане за следващ живот. Затова стремежът към добро е естествено човешко състояние, то все някога ще бъде възнаградено. Същото важи и за лошата отплата.

4. Прераждане в екстремни условия като бедност или време на война не са общовалидни

Morkadis

Отделни хора или големи човешки групи понякога са поставени пред еднакви житейски трудности – да преживеят живота си в крайна бедност, или да живеят във време на война. Причините за всеки от тях могат да бъдат различни, но все пак се определят от три основни причини:

– Представляват наказание за лоши действия от предишно прераждане и борбата за по-добър живот ще бъде много трудна;

– По-висшият Аз знае, че трудностите ще съкратят пътя на усъвършенстване и ще дадат възможност за преминаване към ново ниво, осигуряващо по-добри житейски перспективи;

– Вие сте душа, достигнала своето духовно съвършенство и няма нужда от повече прераждания, за да учи нови уроци, но е дошла тук със задачата да помага на други души да трупат положителна карма, като помагат, или пък душата ви вдъхновява по-злощастни души да се борят за своето израстване.

5. Трупането на отрицателна карма, както и изчистването на лошата карма може да става дори в съня

Не е случайно, че хората са отреждали важно място на сънищата още от дълбока древност. Психологическите и духовните причини са водещото начало в този избор, но същественото е, че сънят често се явява духовен водач на личността. По тази причина разгадаването на съня е много важно и още от най-древни времена е имало хора, вещи в това изкуство. Сънят за много хора е състояние, толкова реално, колкото и бодърстването.

6. Мислите имат силата да поправят кармата

Мисли, породени от чувства като гняв, страх, завист трупат отрицателна карма. Способността да се излекува мисълта от тези пагубни страсти като се трансформират в положителни като любовта, състраданието и емпатията ще обърнат и кармата. Това е така, защото мисълта е проводник на постъпките. Излекуването на мислите не е лесна задача, защото болезнените спомени, негативните нагласи и скепсисът трябва да зарастват дълго, започвайки от корените, за да се стигне до края. Имитирането на тези постижения няма да донесе успех, защото раните лесно се отварят отново.

7. Духовно извисените личности не могат да трупат карма

Когато по-висшият Аз стигне нужното високо ниво на съзнание, законите на Вселената ще блокират трупането на лоша карма. Грешния избор веднага ще бъде коригиран с висша помощ. Всеки урок завършва с поправяне на кармата.

8. Има положение, при което враг от предишен живот става съпруг в настоящия

Един от законите на кармата гласи, че не може да съществува романтично привличане към личност, с която нямаме кармична връзка. Понякога само по присъствието на някого се усеща тази съществуваща връзка.

При минали отношения с натрупана положителна карма се създава една ведра атмосфера и приятни взаимоотношения, но ако предишната връзка с човека е била бурна и конфликтна, настоящите взаимоотношения са объркващи. Възможно е да става въпрос за човек, с който в минал живот сме били врагове и сега се дава възможност тези отношения да бъдат поправени. Съществува сила, която ни тегли към дадени хора, без дори да го съзнаваме, това е кармичната сила.

9. Най-много карма се трупа при отглеждане на деца

Отглеждането на дете е урок, от който опознаваме себе си много повече, отколкото от каквато и да е друга ситуация. Връзката с детето може да бъде един целебен процес за родителя, който получава шанс да изживее отново детството си и да осмисли събитията от гледната точка на възрастен. Ако наученото бъде споделено с детето, може да се окаже много ценно в неговото по-бързо и безболезнено израстване, пропускайки някои грешки.

Не всеки родител обаче има на какво да научи детето си. Често детето е учител за родителя, защото духът му е по-зрял от този на възрастния.

10. Прекъсването на душевна връзка създава лоша карма

Често срещана практика е някой да прекъсне връзката с близък заради болката, която е преживял. Тези действия обаче носят лоша карма. Прекъсването на духовната връзка означава, че урокът не е научен и лошата карма си остава. Връзките между хората не са случайни, те са за да се учим взаимно на нещо.

11. Има колективна карма

Всички творения, които изразяват любов, са добра карма, и тя се отнася за всички. Това са произведения на изкуството или открития. Безразличието на влияе кармично, а всички злонамерени действия носят лоша карма за всички засегнати.

12. Законите на израстването

Ако променим същността си, ще променим и живота си. Животът ни се определя от това какви сме в своята дълбока същност и ако я променим, ще променим и нейното външно изражение, начина ни на живот.

13. Законите за отговорността

Всеки е отговорен за собствените си действия и оттам за своята съдба. Никой не може да носи бремето на отговорността за чуждите избори, нито има право на това. При намеса в отговорностите на други хора всъщност им пречим да израстват, вместо да им бъдем в помощ. Всеки, който говори лично за своите емоции и действия, носи отговорността за себе си и освобождава околните от необходимостта да споделят бремето му.

14. Законите на сътворението

Най-голямата сила и богатство, което всеки притежава, е неговата свободна воля. Тя се изразява в активното участие на всеки в живота. Личното и общото познание имат силата да лекуват и възраждат.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Нашите мисли определят съдбата и здравето ни

Проклятието „Смърт на Коледа“ – България изплаща кървава карма

Шри Свами: Клетките ни чуват всяка наша мисъл

5 важни точки от законите на кармата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.