Факт ли е глобалното затопляне и хората ли са виновни за него?

Въпросът за изменението на климата не опира до чувства или гледна точка, а до факти.

Все още има хора в целия свят, които отричат изменението на климата. Какво обаче показват научните изследвания? Опустошителна суша в Монтерей, Мексико, смъртни случаи след отчупване на част от ледника Мармолада в Италия, горещини и пожари в Европа. Това са само част от природните явления, които активисти смятат за неоспорими доказателства за климатичните промени. Но далеч не всички са убедени, че климатът се променя в резултат от действията на човечеството, пише dw.bg  

Все още има хора в целия свят, които отричат изменението на климата. Според проучване на YouGov от тази година 5% от германците не вярват в глобалното затопляне. В САЩ те са 9 на сто, а 23% не са сигурни.

Клаус Оберауер, когнитивен психолог от Университета в Цюрих, смята, че вярата в изменението на климата не зависи от нивото на образование. Oтричането на климатичните промени е „сложна политическа стратегия“, казва той. Хора определят този научен въпрос като въпрос на гледна точка, за да се идентифицират с определена политическа ориентация, коментира Оберауер пред DW.

Въпросът за изменението на климата обаче не опира до чувства или гледна точка, а до факти. Какво казват те?

Твърдение: „Глобалното затопляне не съществува, няма изменение на климата“

Това пише потребител в Twitter, като публикува част от интервю на Си Ен Ен с метеоролога Джон Колман. По време на разговора съоснователят на Weather Channel отрича глобалното затопляне.

Въпросното интервю е било показано по телевизията през 2014 година. Weather Channel изрично се дистанцира от изявленията на Колман. Метеорологът почина през 2018 година. Отричащите климатичните промени обаче продължават да се позовават на негови изказвания. Твърдението в туита е недоказано и противоречи на научните изводи, пише DW

Отговорът на този въпрос е лесен – да. Глобалното затопляне и изменението на климата са научно доказани, при това от десетилетия. Всъщност изследователите са установили, че изменението на климата е започнало преди повече от 180 години по време на началото на индустриалната революция. В доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени учени от 195 държави декларират, че съществуват все повече доказателства за екстремни метеорологични явления като горещи вълни, обилни валежи, суши и тропически циклони.

Те откриват и доказателства за човешкото влияние върху глобалното затопляне. Още през 1995 г. експертната група заключва: „Балансът на доказателствата сочи значимо човешко влияние върху световния климат“.

Германският консорциум за климата (DKK) също стига до заключението, че всички части на климатичната система като океани, лед, суша, атмосфера и биосфера са се затоплили значително през последните десетилетия. Затова и експертите са категорични, че глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. В противен случай то ще доведе до множество катаклизми.

Стотици научноизследователски институции в целия свят са единодушни, че забързаното изменение на климата, което наблюдаваме, е причинено от човека. Едно американско проучване е анализирало 88 125 изследвания на климата и е стигало до извода, че 99% от тях са съгласни, че изменението на климата е причинено от човешката дейност.

През 2021 г. и НАСА публикува свое проучване, в което изследователите използват сателитни наблюдения на земната радиация, за да покажат, че изменението на климата не е естествено, а е причинено от хората.

Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ води до отделяне на въглероден диоксид. Съвместно с останалите парникови газове той блокира топлинното излъчване, което води до затопляне на Земята. „През 2020 г. средногодишните концентрации на CO2 са били почти с 50% по-високи, отколкото преди началото на индустриализацията“, посочва уебсайтът на DKK.

Morkadis

Към 12 юли 2022 г. средното глобално ниво на CO2 в атмосферата е 417 ppm. За последен път нивото на CO2 е било толкова високо преди около 3 милиона години, когато морското равнище е било с около 30 метра по-високо и съвременните хора не са съществували.

„Заради промените в климата екстремните явления се променят по отношение на честота и интензивност, което означава, че те стават по-чести и по-силни“, казва Мари-Луиз Бек от DKK.

Според международно проучване вероятността от екстремни валежи, подобно на онези, които предизвикаха наводненията в Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург през 2021 г., се е увеличила до девет пъти.

Андреас Бекер от Германската метеорологична служба обяснява, че тези наводнения все пак са много рядко въпреки изменението на климата. „Но без изменението на климата такива валежи биха се случвали едва на 20 000 години“, казва метеорологът. „От проучването става ясно също така, че интензивността на тези екстремни валежи се е увеличила с между 3 и 19% поради предизвиканото от човека глобално затопляне в региона“, се казва в изявление на Германската метеорологична служба.

Съществува почти стопроцентов научен консенсус, че климатът се променя. И отговорността за това е на хората. Всичко това води до зачестяване на екстремните метеорологични явления, които застрашават живота както на хората, така и на цялата планета.

източник: blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.