Физици разкриват кога може да дойде края на света

%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%81

Физици теоретици смятат, че Вселената може да изчезне съвсем внезапно – процесът на подготовка вече е започнал. Никой не може да каже с точност нито кога, нито как ще се случи това – но математиката позволява да се построят три сценария, пише obekti.bg.Сценариите се наричат условно „голям колапс“, „голямо разкъсване“ и „голямо замръзване“ – и всички те са еднакво мрачни.

Екип физици от Мюнхен са създали модел на въпросните „големи взривове“ и смятат, че светът може да замръзне постепенно от загуба на енергия и забавяне на микрочастиците, да колапсира в черна дупка или да бъзе разкъсан на парчета от мощната сила на тъмната енергия.

Всички тези страшни сценарии математически са безупречно обосновани и никой не знае защо те не настъпват.

Физиците смятат, че тъй като не знаем защо Вселената се разширява, то не можем и да сме сигурни, че тя няма да започне да се разширява с все по-голяма скорост, тъй като силата на гравитацията ще действа все по-слабо и по-слабо върху отдалечаващите се един от друг обекти.

А черните дупки могат да възникват според идеята във всяка точка от пространство-времето.

Аналогично на неуправляемото разширение може да се случи и същото неуправляемо свиване – не е казано, че гравитационната константа и други вселенски константи не могат да се променят изведнъж. Отново теоретично това е възможно. Някога изведнъж е настъпил Големият взрив, а какво е било преди него?

Физиците и математиците все пак се утешават от едно – щом Вселената съществува вече 13,8 млрд. години, то има вероятност тя да просъществува още толкова и може би два пъти по толкова.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.